Gambisk kvinna bär vattendunk på huvudet genom Paris maraton

En gambisk kvinna, Siabatou Sanneh, genomförde Paris maraton i Frankrike i söndags, den 12 april 2015. Klädd i en vardaglig, ståtlig afrikansk klänning och sandaler med en stor vattendunk på huvudet.

Saibatou Sanneh från Gambia genomförde maratonloppet på 42 kilometer med en stor vattendunk på huvudet för att skapa medvetenhet om organisationen Water for Africa och för många afrikanska kvinnors långa vägar för att hämta vatten till sina familjer dagligen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Saibatou stack ut från mängden löpare under maratonloppet och för många blev det en tankeställare när hon inte bara genomförde loppet, men också gjorde det med sin vattendunk på huvudet. Naturligtvis väcker det ingen uppmärksamhet i Saibatous hemland Gambia att kvinnor bär saker och vatten på huvudet, men i Paris väcker det uppmärksamhet bara att bära en vattendunk på huvudet. Att sedan göra det i samband med ett maratonlopp fick troligen precis den uppmärksamhet som eftersträvades. Nyheten har rapporterats om i bland annat både fransk och engelsk media.

Bilderna publiceras med tillstånd från organisationen Water for Africa
Bilderna publiceras med tillstånd från organisationen Water for Africa

Saibatou har berättat hur hon lämnar sin by tre gånger om dagen för att hämta vatten. Ofta tillsammans med sina två döttrar fyra och 10 år gamla. Alla hjälps åt för att bära hem det tunga vattnet som används till att dricka, tvätta, laga mat.

”Sedan den dag jag föddes har jag sett mina föräldrar bära vatten och nu är det jag som lär mina barn. Ibland, särskilt under regnperioden är vattnet inte rent och barnen blir sjuka och drabbas av diarréer av vattnet,” berättade Saibatou.

Kvinnan fullföljde de dryga 42 kilometer fram till mållinjen och på sig bar hon även ett plakat: ”I Afrika går kvinnor dessa avstånd varje dag för att hämta vatten. Hjälp oss minska dessa avstånd.”

Saibatou vill öka medvetenheten för de långa avstånden och vill få fler människor att bidra till organisationen Water for Africa. Organisationen bygger borrhål i Gambia och ger några av världens mest eftersatta samhällen kunskap, makt och ekonomisk finansiering för att bibehålla vattenbrunnar i gott skick. Du kan självklart vara med och bidra till att minska avståndet för dessa kvinnor genom att donera till organisationen Water for Africa. Klicka HÄR, skrolla ned en bit på sidan och följ både insamlingen och vidare instruktioner för att donera.

http://api.wochit.com/api/wochitplayer.js?code=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMS4wIiwicGFydG5lcklkIjoiZDRmYjYxNmUzZDRhOGJiYTBhZWZiNmExZTE0YjI5ODAzOGExMWM3M2E0ZTI0NjVhOTQxZTI3NzlhN2Y3MDJmZCIsInByb2dyYW1tZXJOYW1lIjoiRXVyb05ld3MiLCJ0eXBlIjoiQ0xJUF9JRCIsImRhdGEiOiI3MzMzNDkwNSIsInByZWZlcnJlZFZpZGVvRmFtaWx5IjoiSEQifQ%3D%3D&pid=d4fb616e3d4a8bba0aefb6a1e14b298038a11c73a4e2465a941e2779a7f702fd&progn=EuroNews&autostart=false

The Marathon Walker Teaser EN from Water for Africa on Vimeo.

 

Water for Africa (Hemsida)

The Marathon Walker (Hemsida)

Fatou Touray
Fatou Touray

En tanke på “Gambisk kvinna bär vattendunk på huvudet genom Paris maraton”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.