Lathund för sponsoransökan

När man är sjuk hinner man med en hel del reflektion och djupa samtal med andra, om liv, karriär och andra passioner. Som ni kanske förstår får jag ofta många och olika frågor utav människor jag möter i mitt yrkes och privatliv. En av dessa frågor var frågan om hur man lyckas, som ni kan läsa om i en tidigare artikel här på Afropé.

Aysha Jones Ceesay Foto: Fotograf Agenturen
Aysha Jones Ceesay Foto: Fotograf Agenturen

Jag älskar att få lära ut det lilla jag kan om den bransch jag älskar som mest (marknadsföring inom mode), så jag har gjort en lathund för hur man kan gå tillväga vid sök av sponsorer, för att på ett tydligt sätt besvara frågan ”hur fixar du alla sponsorer?”.

Jag vill dock lägga till att jag inte på något sätt är utbildad inom marknadsföring eller mode. Jag är bara en ung kvinna som lärt mig av livets ”hårda och envisa skola”, och lever i Googles magnifika värld.

Jag har som egen regel att jag måste testa sponsorernas tjänst/produkt innan jag går i god för dem. Många tänker inte på att man faktiskt ställer sig bakom ett varumärke och deras ideologi. När det kommer till mina egna sponsorer kan jag med rent mjöl i påsen säga att jag gillat allas produkter/tjänster och faktiskt själv använder dem dagligen.

Men alla måste självklart hitta sitt egna sätt att hantera sponsorer på och välja hur man vill göra kring ståndpunkter och så vidare.

Well here we go, hoppas min lista kan hjälpa någon att faktiskt få en sponsor eller två.

 1. Sammanställ en kontakt lista på tilltänkta potentiella sponsorer.
  TÄNK PÅ: Kontakta enbart sponsorer som faktiskt passar för ditt ändamål så spar du tid och förhoppningsvis onödiga ”nej tack”.
 2. Förbered ett generellt mejl (info-kitt) med all information.
  TÄNK PÅ: De är mer intresserade av vad de får, så håll resten kort och koncist.
 3. Ring och presentera dig och ditt förslag.
  TÄNK PÅ: Fråga aldrig om personen har tid. Har en inte tid så svarar en normalt inte på telefon eller så kommer hen att påpeka ganska direkt att hen inte har tid. Prata tydligt och ha kontroll över samtalet. Luska fram information om när vederbörande kan ha ett beslut klart.
 4. Mejla ditt info-kitt till ansvarig under tiden ni pratar och säg något i stil med ”kolla gärna om det kom fram, annars testar jag igen”.
  TÄNK PÅ: Referera till det samtal ni haft i början utav mejlet och tacka för trevligt bemötande eller liknande.
 5. Återkoppla. Ring och/eller mejla.
  TÄNK PÅ: Det är oftast i detta skede som ni ”gör en deal”. Få allt skriftligt. Gjordes dealen via telefon så säg något i stil med ”jag mejlar en bekräftelse, så vi båda minns vad som sagts”.
 6. Efter kontakt. Leverera resultat kring det som lovats, till exempel bilder.
  TÄNK PÅ: Ring, sms:a eller mejla ALLTID ett personligt tack till alla sponsorer(!). Detta är det viktigaste av allt för fortsatt samarbete.

 

Aysha Jones-Ceesay
Aysha Jones-Ceesay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.