Utställningen Silafando – En gåva

Den prisbelönte fotojournalisten Jason Florio har med sin utställning ”Silafando”, vilket på mandinka betyder en gåva, skapat fantastiska porträtt av byhövdingar i Gambia och för första gången visas nu utställningen på plats i Gambia.

Vernissage. Foto: Anna Wedin, Afropé
Vernissage. Foto: Anna Wedin, Afropé

Utställningen skapades under den 930 kilometer långa vandring som Florio tillsammans med sin fru, Helen Jones-Florio, gav sig ut på i Gambia 2009. Vandringen var den första i sitt slag och med sin början vid Makasutu Cultural Forest nära Kembujeh vandrade sedan teamet längs den södra banken ända in till den östra senegalesiska gränsen för att sedan komma tillbaka ner till kusten via den norra flodbanken. Förutom tre gambiska medarbetare hade paret med sig två åsnor, som organisationen The Gambia Horse and Donkey Trust lånat ut till expeditionen. De 930 kilometrarna avverkades under 42 dagar tills att man återigen var tillbaka vid den gambiska kusten.

Under dessa 42 dagar fick teamet ta del av den gambiska gästfriheten då varje natt spenderades i en ny by längs resvägen. I enlighet med gammal tradition ska en gäst ha med sig en gåva i form av kolanötter till byns hövding, Alkalon. Denna gåva kan ses som ett tack för att man som gäst får spendera natten i byns skydd och ta del av gästfriheten. I varje by som man besökte fotograferade Jason Florio byns alkalo samt i några fall, några av de äldre i byn. Som en modern tolkning av den gamla traditionen Silafando printade Florio sedan ut dessa foton på en batteridriven skrivare och gav fotona som en avskedsgåva till alkalon, innan teamet vandrade vidare mot nästa by.

Alkalo i Kerr Sait Marram, porträtterad av Florio. Foto: Anna Wedin, Afropé
Alkalo i Kerr Sait Marram, porträtterad av Florio. Foto: Anna Wedin, Afropé

Utställningen har tidigare visats i New York, Washington DC, Kina och Aten, och för första gången visas den nu på plats i Gambia. Fredagen den 3 april var det vernissage öppet för allmänheten påGaya Art Café i Senegambia och utställningen planeras hänga kvar till slutet av april. Eventet var tämligen välbesökt och det bjöds på förfriskningar och tilltugg. Valet av lokal för eventet och utställningen kunde inte ha varit bättre då atmosfären på Gaya Art Café är utmärkt för denna typ av event och med sin smakfulla inredning och professionella personal är ett besök en riktig upplevelse. I kombination med Florios fantastiska foton med massor av känsla och djup, är upplevelsen total. Fotona är avskalade och enkla men med en sådan närvaro att det känns som att människorna fysiskt befinner sig där. Det är stolta men allvarliga ansikten som Florio fångat och som ett extra plus har utställningen lyckats fånga några av de kvinnliga alkalos som existerar i landet.

Att Florio skapar fantastiska foton är det ingen tvekan om då han vid flera tillfällen prisats för sina verk och som frilansande fotojournalist jobbat för flera stora publikationer, bland annat New York Times, Newsweek och Sunday Times Travel. Med uppdrag som tagit honom till bland annat Afghanistan, Somalia, Burma och många andra platser i världen har Florio vunnit ett flertal utmärkelser och hans verk har visats i ett stort antal länder.

Utställningen Silafando är, förutom Florios sätt att göra en modern tolkning av en gammal tradition, en gåva (silafando) till alla som får förmånen att få uppleva dessa fantastiska foton.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Gaya Art Cafe finns på Facebook

Floriophoto

Anna Wedin
Anna Wedin

En tanke på “Utställningen Silafando – En gåva”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.