Rasism tar officiell plats inom sporten i Sverige

Ofta får vi höra att rasism och sport inte hör ihop. Det har varit ett smidigt och vinnande grepp för att integrera ungdomar i förorter i Sverige och få dem inspirerade att börja ta del av sport och föreningsliv. Inom sporten är alla samma, oavsett ursprung, oavsett hudfärg. Samtidigt som vi har många afrosvenskar och afrikaner som nått oanade höjder inom sporten i Sverige och även utanför Sveriges gränser, kan vi idag läsa att rasistiska uttalanden ska ha uttalats under en basketmatch och samtidigt har ett beslut om att endast nordiska vinnare ska få chans att vinna prispengar under Stockholm Marathon uppmärksammats av norsk media och på så sätt spridits även i svensk media under dagen.

Foto: Britta H Jobe
Foto: Britta H Jobe

De båda uppmärksammade händelserna inom två helt olika sporter för upp rasism på sportagendan och gör att rasism måste tas itu med från grunden, på allvar och gediget inom all sport i Sverige.

Troligen har den funnits där hela tiden, rasismen, men ofta krävs det uppmärksammade händelser för att sportklubbar ska vakna till lite och lägga fokus på företeelsen för att något konkret ska göras.

Baskethändelsen utspelade sig mellan spelarna Brice Massamba och Södertäljes Aaron Andersson och ett flertal andra Södertäljespelare. Uppsalaguarden Mannos Nakos ska ha uppgett till UNT efter matchen att Andersson sagt: ”get this fucking african off me”. Uppsalaspelaren Axel Nordström ska ha blivit mycket upprörd över det som skedde.

Uppsala har reagerat kraftigt och kommer att göra en anmälan till disciplinnämnden. Förbundet har även de startat en undersökning om det inträffade.

Hans von Uthman, ordförande Svensk basket säger till Aftonbladet:

”– Det är möjligt att vi landar i att ord står mot ord, men vi vill ändå visa att vi tar allvarligt på påståendena. Rasism är aldrig okej, oavsett hur heta känslor det är. Men jag vill poängtera att vi inte anklagar eller dömer någon när vi inte har fakta, fortsätter han.”

Aaron Andersson nekar till att han uttalat sig rasistiskt. Om han anses skyldig riskerar han avstängning. Efter matchen ska publiken ha fortsatt rasistiska uttalanden mot Uppsalaspelarna. Massamba uppger:

”– Det är samma sak med deras jävla publik. Det är det gamla vanliga när man är svart. Jag har spelat i Tunisien, jag har spelat i Argentina och Kroatien, jag blir inte arg när publiken säger sådant, eller jag blev det i dag, men det är första gången jag fått höra det från en spelare, säger han och fortsätter:

– Axel stod upp för mig, de höll ju mig borta och det var tur det, annars hade jag nog blivit diskad, det kan jag lova dig.”

Vakter uppges ha fått gå emellan publiken och landslagsmannen Massamba efter matchen.

Klipp från UNT:

http://www.unt.se/embed/video/?clip=3693381

Stockholm Marathon håller prispengarna för de nordiska deltagarna

Stockholm Marathon 2013. Foto: Arvid Vågen
Stockholm Marathon 2013. Foto: Arvid Vågen

Redan i november 2014 gick Stockholm Marathon ut med att de vill satsa på nordisk löpning. Bland annat skriver de på sin hemsida:

”Den finländske Europamästaren i maraton 2002 Janne Holmén sprang ASICS Stockholm Marathon för två år sedan. Han skrev sedan om loppet i sin krönika i Finlands ledande löpartidning Juoksija. Janne tyckte att ASICS Stockholm Marathon var en bra och välarrangerad tävling, och han föreslog att loppet skulle bli nordiskt mästerskap i maratonlöpning.
– Vi började fundera och tyckte att idén var bra, berättar Anders Olsson, en av grundarna av maratonloppet i Stockholm.”

Bland annat den norska sportkrönikören Andreas Selliaas har nu uppmärksammat beslutet i en krönika igår och skriver:

Stockholm Marathon er så lei av østafrikanske vinnere – de har nesten gjort reint bord siden 2002 – og vil derfor i år ikke gi dem premiepenger hvis de vinner. Det er så nærme rasisme som det er mulig å komme.

Frågan är förstås berättigad. Ingen nordisk vinnare har korats sedan 2001. Stockholm Marathon med sina dryga 20 000 deltagare är det största nordiska maratonloppet och tillika det maratonlopp som flest norrmän deltar i, utanför Norge. Det är ingen hemlighet att många från Kenya och Etiopien brukar delta i Stockholms Marathon. Andreas Selliaas avslutar sin krönika med:

”Hadde Stockholm Marathon arrangert nordisk mesterskap i maraton samtidig med Stockholm maraton, kunne de utropt en nordisk mester og gitt ham en egen pengepremie. Da kunne de delt ut to premier: En til vinneren av hele løpet og en til den nordiske mesteren.

I en kommentar til Dagens Næringsliv, som skrev om denne saken i forrige uke, sier Jack Waitz at dette er et vanskelig spørsmål. Det er det definitivt ikke. Det er aldri vanskelig å si nei til ordninger som grenser til rasisme.

Slik ordningen ser ut til å bli i år ser vi dessverre diskriminering som hører til i en annen tid.”

Kanske vore det bättre att försöka finna verktyg att höja kompetensen bland sportutövare i Sverige, än att ändra spelreglerna?

Stockholm Marathon går av stapeln den 30 maj 2015.

Trevligare maratonläsning finner du HÄR!

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.