Afrosvensk man slagen och nedbrottad av ordningsvakter i Göteborg

På torsdagseftermiddagen utanför Skatteverket i centrala Göteborg attackeras en man, enligt vittnen till synes oprovocerat, av ett stort antal vakter. Mannen får ta emot batongslag och blir på ett mycket aggressivt sätt fasthållen och nedbrottad till marken. På ett videoklipp med ljudupptagning som delats flitigt på Facebook hör man hur en av vakterna skriker ”Håll käften!” till mannens flickvän som tydligt försöker påpeka för dem att hennes pojkvän inte gjort något fel.

Foto: privat skärmdump
Foto: privat skärmdump

Det filmklipp som under gårdagskvällen spridits i sociala medier visar tydligt hur först en och sedan flera ordningsvakter ger sig på mannen ifråga och både med batong och kraftigt våld försöker slå och brotta ner mannen till marken. Att döma av filmen ser mannen ut att försöka hålla sig på fötter och försvara sig mot ordningsvakternas aggressiva attack. Men något våldsamt motstånd från mannen ifråga går inte se.

Någon form av diskussion mellan en ordningsvakt och mannen ska enligt vittnen ha pågått inne på Skatteverkets kontor i anslutning till händelsen.

En person som fanns på plats vid Skatteverket vittnar om att mannen som attackerades kommer ut från Skatteverket och är i färd med att lämna platsen tillsammans med sin flickvän när ordningsvakten som befunnit sig inne på Skattekontoret, till synes helt oprovocerat plötsligt börjar hetsa och konfrontera mannen på ett väldigt attackerande sätt. Mannen säger då vid ett par tillfällen att han inte vill ha några problem och försöker gå därifrån, varpå ordningsvakten fortsätter att agera konfrontativt.

Ett vittne, som också filmade händelsen skriver på Facebook;

Vakten gick efter honom o började käfta mot honom. Men killen sa till vakten, ”- jag vill inte ha problem” och fortsatte gå med sin tjej mot bilen. Vakten fick ingen respons och började knuffa honom. Så började det.

När Afropé når mannens flickvän sent på torsdagskvällen säger hon;
– jag tycker det är bra att detta uppmärksammas och att man får se sanningen.

Flera vittnen protesterar mot ingripandet

På två olika filmupptagningar av händelsen kan Afropé tydligt höra hur mannen och flera vittnen säger att mannen i fråga inte gjort något. När ordningsvakten säger att mannen hotat att döda honom, protesterar flera vittnen, inklusive mannens flickvän.

Foto: Privat skärmpdump
Foto: Privat skärmpdump

Konfrontationen utanför Skatteverket börjar med en ordningsvakt och mannen i fråga, men på några sekunder är ytterligare två ordningsvakter på plats. Fler och fler ordningsvakter kommer springande till platsen och mot slutet på ett av de filmklipp som Afropé tagit del av ses upp mot åtta ordningsvakter på olika sätt inblandade i situationen, där fyra av dem håller mannen nedtryckt på marken medan han skriker att de skadar honom och att han inte kan andas.

Till GT säger Ronny Fredriksson, pressansvarig vid Securitas Sverige;
– En gripandesituation är aldrig snygg. Den kan gå till på ett rätt eller fel sätt, men det ser aldrig trevligt ut. Och det kan man väl tycka när man ser den här också – därför kommer vi att titta på det här fallet lite grundligare.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.