Senegal och Gambia förbjuder plastpåsar

Avfall och giftiga utsläpp är ett stort globalt problem som påverkar hela vår planet. I vissa regioner i världen har man sämre förutsättningar eller mindre utvecklade tekniker för att hantera dessa problem, vilket ytterligare bidrar till problemet och ohälsosamma levnadsförhållanden för människor. I Senegal och Gambia har man därför nu tagit initiativet till att förbjuda importen och användandet av plastpåsar för att få bukt med en del av problemet.

Användandet av plastpåsar är mycket utbrett i de flesta delar av världen och hanteringen av avfallet orsakat av plast skapar problem världen över. Giftiga utsläpp när plasten bränns eller förorening av vatten och mark när plasten lämnas i naturen, är några av de problem som plasten skapar.

Avfallshantering. Foto: Anna Wedin, Afrope.se
Avfallshantering. Foto: Anna Wedin, Afrope.se

Förekomsten av plastpåsar är i dessa länder väldigt stor då mer eller mindre alla inköp paketeras i tunna svarta plastpåsar. Till skillnad från de påsar som används i till exempel Sverige är dessa påsar av dålig kvalité vilket innebär att de sällan går att återanvända och antalet påsar ökar därför kraftigt och därmed även avfallet. Längs vägar och gator syns dessa plastpåsar sedan ligga och skräpa då avfallshanteringen inte är särskilt utbredd.

På grund av dessa problem med avfallshantering och påföljande utsläpp och föroreningar har nu Gambias och Senegals regeringar meddelat att man från och med 1 juli 2015 förbjuder all import och användning av plastpåsar. Detta nya förbud meddelades i Gambia via ett pressmeddelande från regeringen den 20 april och beslutet baseras på de stora miljöproblem dessa plastpåsar skapar, samt det hot påsarna utgör för det marina livet. Pressmeddelandet hänvisar till studier som visar på att så många som 300 miljoner plastpåsar dumpas i Atlanten och utgör ett hot mot marina djur som äter plastpåsarna vilket oftast leder till en plågsam död för dessa djur. Samtidigt hänvisar man till just de giftiga gaser som avges när plasten bränns eller dumpas i naturen.

Detta initiativ att förbjuda användandet av icke-nedbrytbara plastpåsar är dock ingen nyhet på den afrikanska kontinenten, redan 2008 var Rwanda det första landet att totalt förbjuda användandet av plastpåsar. Förutom de uppenbart positiva effekterna förbudet hade på miljön innebar det dessutom möjligheter till en ny industri då man började tillverka nedbrytbara plastpåsar istället.

Om förbudet kommer ha samma lyckade utgång i Senegal och Gambia återstår att se men förhoppningsvis leder förbudet till renare omgivningar och mindre avfall, och kanske fler miljömässigt hållbara industrier.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.