Hibiskusens goda smak (recept)

Hibiskusblomman är en välbekant syn för många afrikaresenärer och bosatta. Det är en vacker blomma, men den är också användbar på andra sätt än att ståta med sin skönhet. Bland annat kan man göra en juice på en frökapsel som finns i blomman. Juicen heter wonjo i Gambia.

 

Hibiskusblomma Foto: Fatou Darboe, Afropé

Kärt barn har många namn

I Afrika, särskilt runt Sahelområdet, är hibiskus vanligt. Hibiskusblommorna kan hittas på alla marknader. Olika varianter på drycken är populära i Västafrika och delar av Centralafrika, men även i Asien. I Senegal är bissop känd som ”Senegals nationaldryck”. Liknande drycker inkluderar wonjo i Gambia, dabileni i Mali, och zobo eller tsobo i norra Nigeria. Hibiscus-te är särskilt populär i Sudan där det ofta framställs genom blötläggning i kallt vatten i några dagar. I Västafrika är hibiskusdrycker ofta smaksatt med mynta eller ingefära. I Karibien används Sorrel ofta som juldryck och ibland tillsätter man även Rom i den.

Wonjo i Gambia

Wonjojuice Foto: Fatou Darboe, Afropé

Naturell wonjojuice, osockrad är ganska sur, men som den oftast tillagas i Gambia med en hel del socker, blir den mycket söt. Smaken påminner till viss del om svarta vinbär och även färgen till viss del. Färgen är mycket djupt mörkröd. Wonjojuice serveras på de flesta hotell i Gambia som frukostjuice och den säljs även på flaska, ofta fryst helt eller delvis, men den säljs också i små portionspåsar som varit frysta, som barn ofta är väldigt förtjusta i. Man kan enkelt bita hål i påsen och sörpla i sig den som en isglass.

Hibiskusen ingår i samma växtsläkte som Baobab

Drycker gjorda på hibiskusblomman sägs ha druckits redan av faraonerna i det forna Egypten. Hibiskus tillhör familjen malvaväxter (Malvaceae), i likhet med Baobab, men det finns många olika arter. Den hibiskus man gör te och juice av är Hibiscus sabdariffa. Hibiskus innehåller organiska syror, bland annat höga halter askorbinsyra (vitamin c) samt polysackarider, bland annat pektin.

Hibiskusblomman som örtmedicin

 

Hibiskusblomman räknas till örtmedicin, men den har ganska svag medicinsk verkan och det finns inga kända biverkningar vid normal användning. Drycker gjorda på hibiskus sägs vara svagt urindrivande, febernedsättande, ha viss antiseptisk verkan, galldrivande, vara lustframkallande, sammandragande, mjukgörande, magstärkande, slemhinneskyddande och lugnande. Det påstås även minska blodets viskositet (”tjockhet”), sänka blodtrycket och stimulera tarmarna.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Recept på wonjojuice:

0,5 – 1 ½ dl torkade hibiskusblommor

1 liter kokande vatten

0,5 – 1 dl socker

Smaksätt gärna med 1 – 2 teskedar torkad mynta

Så här gör du:

Häll en liter kokande vatten över 1, 5 dl torkade hibiskusblommor, (om de är krossade och liknar teblad räcker 0,5 dl) och eventuellt 1-2 tsk torkad mynta eller annan, valfri smakessens. Låt stå tills drycken är ljummen. Sila bort blommorna och tillsätt 0,5-1 dl socker, beroende på hur söt du vill ha den. Kan serveras både som ett varmt te, eller som en iskall, svalkande dryck.

Här kan du finna ett annat recept på Zobo, troligen från norra Nigeria:

Här finner du ett Karibiskt recept, där Sorrel tycks vara en typisk juldryck:

 

Fatou Darboe
Fatou Darboe

En tanke på “Hibiskusens goda smak (recept)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.