Hudblekningskrämer förbjuds i Elfenbenskusten

Côte d’Ivoire (Elfenbenskusten) förbjuder hudblekningskrämer. Anledningen är de hälsoproblem som dessa krämer medför, menar hälsodepartementet i landet.

Reklam för hudblekning - Bild: Adam Jones/commonslicens
Reklam för hudblekning – Bild: Adam Jones/commonslicens

Enligt ett uttalande från Côte d’Ivoires hälsodepartement står att läsa ”kosmetiska bleknings- och hygienkrämer som avpigmenterar huden är nu förbjudna”. Ett besked som välkomnas av hudläkare och konsulter, både i egna landet och utanför.

Blekningskrämer har varit populära under många år, särskilt bland kvinnor, men också hos en del män. Uppfattningen hos dem som använder krämerna är att dess effekt på huden gör dem vackrare. Att en ljusare hudton skulle vara mer attraktivt.

Medicinska experter har i flera år varnat för de allvarliga biverkningar som dessa krämer medför. Cancer, diabetes, svåra hudåkommor och ökad hårväxt är några av dem.

Depression är en annan biverkning som på senare tid börjat diskuteras. Anledning är inte bara krämerna i sig, utan konsekvensen av att många undviker solljus i samband med användandet av krämerna, vilket i förlängningen leder till brist på serotonin, ett viktigt ämne för människans positiva sinnesstämning. Solens strålar hjälper till att öka kroppens produktion av serotoninet och är därför vårt viktigaste naturliga ”lyckoämnen”.

Brittiska hudläkaren Justine Kluk sa tidigare idag till BBC att användandet av krämerna också kan leda till högt blodtryck, diabetes, benskörhet och akne. Detta då många av krämerna innehåller höga halter av steroider, som ligger långt över de gränser som normalt anses accepterat i läkemedel.

Analytiker skeptiska till effekten av ett förbud

En del analytiker är dock något skeptiska och menar att ett förbud inte kommer stoppa folk från att köpa produkterna. Man hänvisar till att flera länder i Afrika redan förbjudet dessa krämer, men att det i de aktuella länderna, förbudet till trots, används relativt frekvent hos befolkningen.

Inom EU är dessa hudblekningskrämer förbjudna sedan mer än tio år tillbaka. Ändå florerar de friskt både i Sverige och andra länder i Europa.

Källor: BBC Africa, Sveriges Radio
Relaterat
En ljusare framtid med en ljusare hud
Skinbleaching – Varför kan vi inte sätta våra egna ideal?

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

 

En tanke på “Hudblekningskrämer förbjuds i Elfenbenskusten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.