Intervju: Joe Nat och Abbe Nur – rösterna bakom nya hiten "Dreamer"

Afropé ramlade över den rykande färska musikvideon ”Dreamer” för ett par veckor sedan och vi bestämde oss för att kontakta killarna bakom låten, Joe Nat och Abbe Nur. Läs här vad de hade att säga om sitt samarbete, sin kärlek till musiken och framtiden.

Hej Joe och Abbe!

Joe Nat - Bild: Pressbild
Joe Nat – Bild: Pressbild

Vi diggar på till er låt här på Afropé. Hur kom den till?

Joe: Låten kom till via att vi jobbar med samma producent, Henrik Berhane. Vi träffades första gången i producentens studio i Oslo för cirka 2 år sedan. Vi klickade direkt, musikaliskt, så det blev naturligt att göra en låt tillsammans. Låten i sig kom till efter att jag fått musiken av Berhane och skrev min första vers hemma. Sedan skrev jag andra versen i studion och märkte direkt att Abbe hade passat på en refräng. Han kom förbi dagen efter och så skrev vi refrängen och gjorde färdigt låten samma dag.

I videon syns en graffiti-konstnär måla namnet Joe Nat på en vägg. Var det planerat från början eller föll det sig så när ni hittade platsen?

Joe: Jag hade redan en vision om att måla Joe Nat på en vägg och spela in en scen framför den. Killarna som redigerade videon hade ganska fria händer så de tyckte att det hade varit häftigt om man fick följa killen som målade genom hela videon och till slut står det Joe Nat. Även en massa andra ord från låten står där omkring loggan.

Var är videon inspelad?

Joe: Videon är inspelad i Halmstad, men det finns även några små klipp på några stränder i Gambia.

Abbe Nur - Bild: Pressbild
Abbe Nur – Bild: Pressbild

Har ni jobbat ihop länge. Finns det fler samarbeten på gång?

Abbe: Denna låt var vårt första samarbete, sedan dess har vi kanske spelat in 3-4 låtar tillsammans som fortfarande ligger i studion. Det kommer nog komma en video till med oss tillsammans i höst/vinter.

Ni är hyfsat nya på artiststjärnhimlen och för många är ni kanske fortfarande helt okända. Vill ni berätta lite om era respektive musikkarriärer och vad ni gjort var för sig?

Abbe: Jag har sjungit sedan jag var liten, både på engelska och svenska, och även eritreanska. Jag har de senaste 2-3 åren spelat in mycket i olika studior i Oslo och sitter på ganska mycket material nu, så snart är det dags för mig att släppa min första singel. Jag har även rest en del under samma period och spelat väldigt mycket i till exempel Thailand.

Joe: Jag har skrivit texter sedan jag var 11-12 år och spelat in väldigt mycket i mitt liv. Jag flyttade till Stockholm från Halmstad som 16-åring där jag gick på Fryshusets gymnasium och studerade musik. Jag nätverkade med många artister där och spelade mycket. Efter att ha bott där i cirka fyra år flyttade jag sedan till Oslo. Här har jag nu bott i fyra år och spelat in musik intensivt i två-tre år. ”Dreamer” som alltså är första singeln, släpptes nu precis och det kommer ytterligare två singlar under sommarn.

Vad är er relation till den afrikanska kontinenten?

Abbe: Jag kommer från Eritrea.

Joe: Min fru kommer från Gambia och många av mina barndomsvänner härstammar från olika delar av Afrika.

Slutligen är vi givetvis lite nyfikna på hur ert musikår ser ut framöver och om vi kommer kunna höra eller se er live någonstans i sommar kanske?

Joe: Jag kommer att släppa 3-4 musikvideor till under årets gång och även ett album. Jag kommer också göra lite småspelningar här och där under sommarn, men fokusen ligger fortfarande på musiksläppen och det kreativa.

Abbe: Jag siktar på att släppa några singlar i slutet av sommarn/hösten och sedan en EP. Jag kommer också fokusera mest på det kreativa.

Vill ni hälsa något till alla läsare?

Joe & Abbe: Vi vill tacka alla som har uppmärksammat låten och videon. Kärlek!


 

Fakta:
Joe Nat
Namn: Joe Åberg
Bor: Oslo
Skärmavbild 2015-04-11 kl. 23.22.49Familj: Föräldrar i Halmstad. Två äldre bröder och en äldre syster. Fru och dotter här i Oslo.
Sysselsättning: Jobbar en del med lagerjobb och gör musik vid sidan om.
Musikalisk/a förebild/er: Allt från soul, hip hop till pop. Har alltför många förebilder för att bara välja några få artister.

Abbe Nur
Namn: Abdel Nurhussain
Bor: Kristianstad och Oslo
Familj: Två äldre bröder och en äldre syster
Sysselsättning: Musiken
Musikalisk/a förebild/er: Djupa soulröster

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.