Statskuppsförsöket i Burundi uppges ha misslyckats

BUJUMBURA

Efter den förvirring som har pågått de senaste dagarna angående statskuppsförsöket i Burundi, där dubbla budskap har nått omvärlden angående vem som styr landet. Idag kan vi rapportera att statskuppsförsöket stannade vid ett misslyckat försök och att det är den officiella regeringen som styr Burundi och att president Pierre Nkurunziza åter finns på plats för att styra sitt land.

Presidenten  Pierre Nkurunzizas Twitterkonto. Översättning: "Jag är #Burundi. Jag gratulerar armén och polisen för sin patriotism. Jag gratulerar det burundiska folket speciellt för deras tålamod."
Presidenten Pierre Nkurunzizas Twitterkonto. Översättning: ”Jag är #Burundi. Jag gratulerar armén och polisen för sin patriotism. Jag gratulerar det burundiska folket speciellt för deras tålamod.”

På president Pierre Nkurunzizas Twitterkonto kan man nu läsa: ”Jag är #Burundi. Jag gratulerar armén och polisen för sin patriotism. Jag gratulerar det burundiska folket speciellt för deras tålamod.”

Tre generaler och sju unga officerare uppges ha gripits och arresterats för det misslyckade statskuppsförsöket. Om den tidigare underrättelsechefen Godefroid Niyombare är bland de arresterade är ännu oklart, däremot ska han ha uppgett via telefon till AFP:

”We have decided to surrender,” vi har bestämt oss för att ge upp, och vidare ”I hope they won’t kill us,” Jag hoppas att de inte kommer att döda oss.

Photo copyright Eric Miller / World Economic Forum 2008 Africa Summit, Cape Town, 3 - 6 June 2008 emiller@iafrica.com Pierre Nkurunziza
Photo copyright Eric Miller / World Economic Forum 2008
Africa Summit, Cape Town, 3 – 6 June 2008
emiller@iafrica.com
Pierre Nkurunziza

Hur många människor som har dött under den senaste tidens oroligheter i Burundi, samt under statskuppsförsöket, är ännu oklart.

Organisationen Human Rights Watch rapporterar att trots de svarta tidningsrubrikerna runt om i världen om våldet under statskuppsförsöket, är det många burundier som ännu inte känner till hur situationen i Burundi ser ut.

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.