Krönika: Jag vill kunna ge ungdomar den hjälp jag aldrig fick

Efter min DJ karriär så kommer jag lägga fokus på att hjälpa människor som vill dra sig ur kriminalitet, missbruk och alkoholproblem. Sedan flera år tillbaka så har jag alltid haft en vision om att hjälpa människor och jag har jobbat en hel del med ungdomar.

På senare tid har ni säkert sett att jag är i Göteborg väldigt ofta, och många kanske undrar varför?

Jag befinner mig i AW stödcenter som min vän Aje från ”En annan sida av Sverige” startat. Redan från början så var det planerat att jag skulle joina tåget, men med tanke på musiken som tog all tid för oss båda så låg allt på is ett tag. Jag gjorde mitt med musiken som vanligt och Aje hade hand om en rappare från Göteborg som heter Jocke. Nu är AW stödcenter i gång däremot. Jag känner mig som en ny människa varje dag jag går dit och träffar olika människor som berättar vad de har gått igenom och sedan får jag berätta min story.

Foto: Fatou Touray, Afropé
Foto: Fatou Touray, Afropé

Många som kommer till AW stödcenter känner igen mig från musiken och vill alltid lätta på sitt hjärta och ställa frågor om hur jag gjort för att bryta med allt och alla. Det är inte alla som får stöd från socialen, eller stöd från ett behandlingshem. Jag ville ha hjälp när jag kom ut från mitt fängelsestraff och hade tre mentorer. Men en av dem dog och de andra två återföll i brottslighet.

Vem hade jag då? Mig själv. Mig själv, min musik och fotbollen. Jag var nästan säker på att ja skulle åka in igen, att jag skulle göra något dumt. Men turen kom till slut. Jag träffade en god man som heter Karl Bjurman, som drev en studio och musikverksamhet i Stockholm. Karl upptäckte min talang och signade mig till sitt label, som då hette Onelife publishing – jag har mycket att tacka Karl för. Det är ju inte alla som har den turen som jag hade, Karl erbjöd mig en studio där jag kunde spendera så mycket tid jag ville.

Många gånger behövs att den som vill hjälpa ungdomar från att hålla sig borta från skit har något i utbyte, så att de ska tycka att det verkligen värt att skita i att hänga med sitt gäng. Och redan när jag för första gången träffade Karl, 2010, precis då jag kom ut från mitt fängelsestraff, så hade jag och han ett långt möte om vad vi kan göra för olika projekt som har med ungdomar att göra. Jag sa rakt ut till Karl, ” – jag vill åka till olika anstalter och föreläsa och hjälpa människor till 100 procent”, men då såg det riktigt mörkt ut, eftersom jag precis hade kommit ut, i deras ögon så va jag väl fortfarande kriminell och inte trovärdig. Allt som jag hade i mina tankar då gör jag idag. Det känns så f-cking bra måste jag säga.

Att en äldre man och kvinna kommer fram och vill ge mig en kram för att deras barn snackar om mig och ser mig som en inspiration. Sådant känns. Så fort något har hänt eller om det är på väg att uppstå en situation så tänker jag och Aje på samma sätt, gällande hur vi ska lösa de hela eller hur vi kan hjälpa andra i problemet. Vi har samma vision om allt inom behandling. Samma med dem andra som jobbar i AW Stödcenter, alla de har ett hjärta utav guld. Min dröm är att öppna ett behandlingshem på egen hand där jag kan ge den hjälpen jag inte fick, och jag kommer aldrig ge upp förrän jag själv ser resultat till 100 procent.

Foto: Fatou Touray, Afropé
Foto: Fatou Touray, Afropé

Många fans skriver brev till mig och berättar att de mår dåligt och har de kämpigt i livet. Det kan vara allt från drogproblem eller alkoholproblem till kriminalitet. Kan jag hjälpa till på något sätt så gör jag det. Man kan inte alltid hjälpa allt och alla. Men ibland är det svårt att säga nej när någon är så långt nere. Det har hänt en gång att en ung kille hörde av sig och sa att han ville ha min hjälp med att få stöd. Stöd fick han av mig men han mådde inte bra inom sig. Jag försökte mitt bästa men de slutade med att han begick självmord. Än idag så är mitt hjärta krossat. Man känner att man misslyckats med sitt jobb. Jag gjorde mitt bästa på alla möjliga sätt men ändå så känner man en stor skuld. Hans familj och vänner säger bara positiva saker till mig och vi håller kontakt fortfarande.

Det är så mycket som hänt runt omkring mig och ibland vill man bara bort från allt och vara för sig själv. Att stå på scen och turnera nästan varje dag, med sorg inombords, är jobbigt som f-n måste jag säga. Men i dagsläget så tar jag en dag i taget för att bearbeta allt som hänt runt omkring mig. Det som hjälpt mig mest i detta är att få tid med sig själv. Det är viktigt att få spendera tid med sig själv och hitta ett sätt där man går in i ett inre lugn, inom sig själv.

Musa Jallow DJ Black Moose
Musa Jallow
DJ Black Moose

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.