Albumsläpp – "Sama Tilo" av Lamine Cissokho

Han har bjudit sin publik på harmonisk och välklingande musik i över ett decennium och nu släpper han ytterligare ett album, ”Sama Tilo”. Han är grioten Lamine Cissokho, ursprungligen från Casamance i Senegal, idag boendes i Kalmar.

Sama Tilo - Foto: Afropé
”Sama Tilo” – Foto: Afropé

Förra året släppte Lamine singeln med sångerna ”Sama” och ”Retourne-toi” och nu kommer alltså fullängdsalbumet ”Sama Tilo”. Redan om tre veckor släpps albumet på olika musikplattformer, som Spotify och iTunes, för att senare i år släppas som fysiskt album. CD:n släpps först i Frankrike, med planerad release den 5 juli på Wassa´N´Africa och sedan också den 24 juli på Africajarc.

Sedan sitt första albumsläpp ”Pakao” (2011), har Lamine spelat på otalet festivaler och evenemang i Europa och Västafrika, främst i Sverige, Frankrike och Senegal. Alltid redo med sin kora och tillsammans med ett gäng skickliga musiker bjuder Lamine på äkta hjärtemusik på sitt modersmål mandinka.

Nya albumet ”Sama Tilo” består av 11 spår och där finns många godbitar att njuta av. Där finns helt instrumentala stycken, så väl som upptempo-låtar och mer rogivande sånger. Albumet börjar och slutar mycket starkt, där min personliga favorit är just sista låten, ”Sama”. I refrängen hör vi både mandinka, svenska och engelska, och är det något jag uppskattar så är det känslan av gemenskap. I ”Sama” förmedlar Lamine just den känslan genom att blanda språk. En annan låt som etsar sig fast är ”Senegal”, troligen främst för de otroligt njutningsbara saxofonpartierna som gifter sig väl med Lamines koraspel.

Även ”Retourne–Toi” (Vänd Tillbaka, reds anm) är en sång som är svår att inte fastna för. Särskilt om en förstår texten eller vet vad den handlar om. Texten vänder sig till människor i exil och inspirationen är delvis hämtad från filmen ”La Pirogue” av Moussa Touré, men också från den hemska situation vi ser med ungdomar som desperat försöker ta sig vattenvägen från Afrika till Europa.

Insidan av nya albumet - Foto: Afropé
Insidan av nya albumet – Foto: Afropé

Albumet ”Sama Tilo”, som är en samling av främst akustiska, musikaliska dialoger och ärliga tankar från den värld vi lever i, har producerats av Sewa Music. Koran är givetvis i centrum, även om flera andra musikinstrument hjälper till att lyfta musiken. Albumet känns som ett viktigt och känslosamt budskap från Lamine till sina lyssnare, där han har hjälp av flera afrosvenska musiker från Senegal och Gambia.

I Sverige har vi chansen att lyssna till Lamine live den 16 augusti under African Market Place i Göteborg. Vill ni lyssna till hans musik innan dess, så föreslår jag att ni håller ögon och öron öppna den 20 juni, för då släpps nya albumet på musikplattformar som Spotify och iTunes.

Betyg:

betyg betyg betyg betyg

Lamine Cissokhos hemsida
Boka eller kontakta Lamine Cissokho

”Sama”


Läs också
Lamine Cissokho vinner musiktävling
African Market Place 2014
Planetafestivalen 2013

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

 

En tanke på “Albumsläpp – "Sama Tilo" av Lamine Cissokho”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.