Det kränkande och brutala ingripande mot en busschaufför i Göteborg – ytterligare ett tecken på strukturell diskriminering och maktmissbruk

”Vill du behålla ditt jobb?!”… Det är inte chefen på ett företag som frågar en av sina anställda. Nej, det är en väktare från G4S och anställd som biljettkontrollant för Västtrafik i Göteborg, som skriker på en busschaufför anställd av Transdev, för att denne missat att han måste betala för sig ombord på de kommunala färdmedlen när han inte är i tjänst.

Fullskärmsinfångning 2015-06-01 111654.bmpEn första tanke är hur i hela fridens namn en biljettkontrollant anser sig ha befogenhet att säga upp en person som är anställd inom ett helt annat företag? Äger kontrollanten ifråga bussbolaget där mannen han skriker på är anställd? Jag vet inte, men jag kan inte låta bli att känna att hybrisen hos denne kontrollant verkar ganska hög. Varifrån kommer denna känsla av maktposition, eller är det maskerat hot?

När man ser det filmklipp som gått viralt under senaste två dagarna så undrar en också hur kontrollanterna kom till slutsatsen att det behövdes sättas handfängsel på den biljettlösa bussföraren, placera honom sittandes på marken på Hjalmar Brantingsplatsen, till allmän beskådan, som om vore han ett djur på zoo, samtidigt som han blir kallad ”djävla idiot” och talad till (eller snarare skriken på) på ett mycket nedvärderande och kränkande sätt. Många fanns på plats som upplevde situationen som väldigt stressad, hotfull och rasistisk.

Afrosvensk bussförare

Bussföraren, som är afrosvensk, satt i fredags kväll på en av Västtrafiks bussar på väg hem från jobbet i Göteborg, när biljettkontrollanter anställda för Västtrafik kommer ombord. När bussföraren ombeds visa upp färdbevis, förklarar han att han själv är bussförare och precis har avslutat ett elvatimmarspass och är på väg hem. Bussföraren hade uppfattningen om att det räckte att han bar arbetsuniform och förarbevis för att få åka fritt… och uppenbarligen råder en viss otydlighet om vad som gäller för de som jobbar för Västtrafiks räkning.

Bussförarens arbetsgivare Transdev, som förser Västtrafik med chaufförer sa i lördags till GP att de, precis som bussföraren, trodde att hans förarbevis och uniform räckte för att åka på de kommunala färdmedlen. Pressansvarige på Transdev, Klara Haage sa också;

– Det pratas om ett kompletterande gult kort som chaufförerna ska ha. Det är inget som vi har någon kännedom om, den informationen måste ha stannat upp någonstans – eller så är det ett missförstånd. Vi måste ha klara riktlinjer om vad som ska gälla när chaufförerna åker till och från sin tjänst.

Det är uppenbart att det finns stora brister i kommunikationen mellan Västtrafik och deras samarbetspartners, däribland också väktarbolaget G4S som anställer väktarna som jobbar som kontrollanter.

Västtrafik menar att de är tydliga med att kommunikation och dialog med de som färdas utan giltig biljett är A och O. Att det är först om en person vägrar visa upp giltig legitimation eller försöker avvika från platsen innan polis anlänt, som väktarna har rätt att hålla fast personen.

Då kan en undra hur det kommer sig att samtliga vittnen som hörts av olika tidningar och synts berätta i sociala medier om fredagens händelse, inte kunnat styrka någon historia om att bussföraren skulle ha vägrat visa giltig legitimation eller försökt avvika från platsen. Detta scenario bör ju ha inträffat sett till vad vi ser på de filmklipp som cirkulerar, där väktarna inte bara håller fast bussföraren, utan också belägger honom med handfängsel, efter att man ombord på bussen bemött honom med skrik och nedlåtande attityd.

Vittnen har för flera tidningar berättat om hur mannen artigt förklarade sin situation och han varken var våldsam eller utåtagerande. Som respons får han ta emot skrikande kontrollanter som rakt i ansiktet på honom gapar, – Du måste ha färdbevis, det fattar du väl!”.

Västtrafik hårt kritiserade

Fullskärmsinfångning 2015-06-01 111622.bmpPå Västtrafiks Facebooksida kunde man på lördagskvällen läsa följande;

”På fredagskvällen inträffade en incident vid Hjalmar Brantingsplatsen där Västtrafiks biljettkontrollanter och en förare från Transdev kom i bråk med varandra. Föraren åkte med på bussen som passagerare och blev avvisad då han inte hade giltig biljett. Vi är otroligt ledsna över den situation som uppstod och ser mycket allvarligt på händelsen. Västtrafik kommer på måndag att träffa både G4S och Transdev för att utreda vad som hänt. Ärendet är också föremål för utredning av polisen.”

Jag kan inte annat än reagera med viss avsmak mot Västtrafiks sätt att formulera sin så kallade ursäkt. Att Västtrafik menar att bussföraren och kontrollanterna ska ha ’hamnat i bråk’ känns något provocerande. Likaså det faktum att Västtrafik menar att mannen blivit ‘avvisad’ från bussen, då det i själva verket från vittneshåll ska ha rört sig om att man fysiskt tryckt ut mannen från bussen vid Hjalmar Brantingsplatsen och sedan knuffat honom till marken, där han landat med ansiktet neråt, för att sedan mer eller mindre lägga sig på honom. Innan man gått vidare till att dessutom handfängsla honom.

I kommentarsfältet på Västtrafiks Facebooksida har en del resenärer nu gått så långt att man låtit hälsa Västtrafik att man inte längre tänker resa med dem. Jag har full förståelse för detta. Flera menar att de inte känner sig säkra med tanke på kontrollanternas ageranden, och någon frågar även om det går att reklamera sitt periodkort. Störst gehör och respons har en bussförare som kör buss 200 fått. Välformulerat, klart och tydligt hälsar han till Västtrafik;

”Jag skäms över att som förare på Linje 200 behöva representera västtrafik.
Era kontrollanter är från idag INTE längre välkomna på av mig framförd buss, utan kommer vänligt men bestämt avvisas.
Jag kräver av västtrafik en förbehållslös ursäkt till den av kontrollanter fruktansvärt illa behandlade bussföraren samt att berörda kontrollanter tas ur tjänst och/eller avskedas och åtalas för våld mot tjänsteman.
Allt förtroende för västtrafik måste anses helt förbrukat tills dessa krav är uppfyllda.”

Ett dygn efter att kommentaren postats hade den fått nästan 1 500 gillningar och personen bakom kommentaren har fått massor med stöd och hejarop. Flera har tagit sig an hans utmaning och menar att de ställer sig bakom och kommer att agera likadant. Däribland ett fackombud för Kommunal Ellös Buss.

Under dagen idag har Västtrafik valt att gå ut och besvara kritiken;

– Jag blir ledsen och illa berörd när jag ser filmen om vad som händer på hållplatsen. Det går helt tvärs emot den kultur och det arbetssätt vi har sedan 2013 då vi gjorde om biljettkontrollen. Och den förändringen fick väldigt bra feedback på från våra resenärer, säger Maria Björne-Brauer (chef för marknad och försäljning på Västtrafik), till GP och fortsätter,

– Men oavsett vad utredningen kommer att visa är det som händer på hållplatsen verkligen inte okej. Det är inte så vi behandlar våra kunder.

Polisanmälan och utredning

Fullskärmsinfångning 2015-06-01 111637.bmp
Skärmavbild Facebookvideo – Bild: Afropé

Bussföraren har efter händelsen anmälts för våld mot tjänsteman, där den kvinnliga kontrollanten menar att bussföraren ska ha bitit henne. Varken Västtrafik eller Transdev har kunnat bekräfta någon uppgift om att en kontrollant ska ha blivit biten.

Bussföraren som också är anmäld för bedrägligt beteende, då han färdats utan giltig biljett, har i sin tur anmält kontrollanterna för misshandel. Han har också fått ledigt under helgen, med betald lön, efter att ha skadats lindrigt vid ingripandet. Att ge stöd, samtal och hjälp för det psykiska måendet efter en sådan här händelse får en hoppas är högt prioriterat av arbetsgivaren.

G4S hade så sent som under söndagen valt att inte uttala sig i ärendet, inte heller lämna något besked om huruvida de inblandade kontrollanterna är tagna ur tjänst. Den enda kommentar man då lämnade var via regionchef, Mikael Högberg, att man anser att det som syns som på filmen inte ser bra ut och att det skall utredas. Under måndagseftermiddagen kommer slutligen en offentlig ursäkt i ett pressmeddelande, via samma Mikael Högberg;

– Jag blir upprörd när jag ser filmen från busshållplatsen. Delar av vår personals beteende mot busschauffören är uppenbart inte okej. Vi på G4S ber honom om ursäkt för detta, och jag kommer kontakta honom för att personligen framföra ursäkten.

Tidigare under måndagen har de inblandade bolagen träffats för att reda ut vad som egentligen hänt och under förmiddagen samlades också ett trettiotal bussförare vid Frihamnen i Göteborg, för att tydligt visa sitt missnöje och protestera mot hur deras kollega behandlats.

Offentligt uttalande och namninsamling

Afropé tillsammans med flertalet afrosvenska organisationer och nätverk backar nu tillsammans upp den utsatta bussföraren och menar att den situation som uppstod på fredagskvällen inte kan accepteras. Ett offentligt uttalande har publicerats HÄR och delar av den finns också publicerad på SVT opinion.

En petition finns att skriva under för de av er läsare som också är intresserade av att visa ert stöd. Ni finner den HÄR.

Vi på Afropé skulle gärna vilja komma i kontakt med den utsatta bussföraren och ögonvittnen som fanns på plats vid den berörda händelsen. Om någon känner den berörde bussföraren och kan framföra vår önskan om kontakt vore det högst tacksamt. Vid intresse att prata med oss så nås vi via mejl på info@afrope.se.

 

kiqi
Kiqi Dumbuya Minteh

En tanke på “Det kränkande och brutala ingripande mot en busschaufför i Göteborg – ytterligare ett tecken på strukturell diskriminering och maktmissbruk”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.