Ingen vill finansiera forskning om minoritetsproblem

Den 8 maj 2015 kunde man läsa i Afropé att det ivorianska hälsodepartementet meddelar att man nu förbjuder hudblekningsprodukter innehållande det bland annat cancerogena hudblekningsämnet hydrokinon. Anledningen till förbudet är de stora fysiska och psykiska hälsoproblemen som användningen av de förbjudna hudblekningskrämerna resulterat i.

Reklam för hudblekning - Bild: Adam Jones/commonslicens
Reklam för hudblekning – Bild: Adam Jones/commonslicens

Kartläggningen som det ivorianska hälsodepartementet har gjort och som har lett till förbudet av produkter innehållande hydrokinon är inte unik. I flera afrikanska och asiatiska länder pågår det idag massiva informationskampanjer där man berättar om konsekvenserna med att bleka sin hy. Att tala om att bleka sin hy är inte längre lika tabubelagt, och forskningen som tidigare enbart fokuserade på de fysiska konsekvenserna behandlar numera även de sociologiska och psykologiska aspekterna med hudblekning. Men i Sverige och i övriga Europa är det knäpptyst trots att läkemedelsverket förbjöd försäljning av produkterna redan 2001, och trots att flera svenska hudläkare varnat för att användningen av de förbjudna produkterna har ökat. De flesta tycks dessutom inte känna till vad hudblekning är för något, mer än att hydrokinon används som framkallningskemikalie vid svartvit fotografering. Gunnar Guzikowski, kemist på läkemedelsverket sa i en intervju i Svenska Dagbladet, den 28 augusti 2004 att ”Hydrokinon är så farligt att det är totalförbjudet”. Även miljöförvaltningen inledde flera inspektioner och tillsynsrapporter. I en tillsynsrapport från 2003 skriver miljöförvaltningen i Stockholm att det finns stora kundkretsar som efterfrågar hudblekningskrämer och att en omfattande informationskampanj med riskerna därmed måste göras i samarbete med konsumentrådgivare på stadsdelsförvaltningar, barnavårdscentraler och vårdcentraler.

Hudskador av blekningsmedel på huden
Hudskador av blekningsmedel på huden

2008 gjorde jag ett reportage för Sveriges television där jag med dold kamera besökte ett tiotal ”afrobutiker” i Göteborg, Malmö och Stockholm, och där jag i de flesta butikerna kunde köpa hudblekningskrämer innehållande hydrokinon. Även då sa miljöförvaltningen att problemet med hudblekningskrämer i Sverige kvarstår och att man lovar en omfattande informationskampanj.

Den 18 februari 2015 gjorde P3 Nyheter stickprovskontroller i 14 butiker över hela landet där de kunde köpa produkter innehållande hydrokinon i tre av butikerna. Även nu säger Miljöförvaltningen och Läkemedelsverket att det behövs en omfattande kampanj för att stoppa användningen och försäljningen av hudblekningskrämer. Men var tog den omfattande informationskampanjen vägen, den som Miljöinspektionen lovat i över tio års tid?

2008, då jag gjorde reportaget för SVT, så talade jag med en hudläkare som forskat i riskerna med hudblekning, jag frågade honom varför det inte forskades mer i ämnet. Han svarade då krasst att ingen vill finansiera forskning om minoritetsproblem.

 

Teysir Subhi
Teysir Subhi

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.