Offentligt uttalande med krav på kraftåtgärder efter attacken på bussföraren i Göteborg

VI KRÄVER:

OFFENTLIG URSÄKT TILL BUSSCHAUFFÖREN I GÖTEBORG! KRAFTÅTGÄRDER MOT RASISM OCH AFROFOBI I KOLLEKTIVTRAFIKEN

Vi, organisationer och nätverk för afrosvenskar och föräldrar till afrosvenska barn, är extremt oroade över att samhället fortsätter att blunda för dokumenterat dagligt våld, rasism och förnedrande behandling riktad mot framför allt afrosvenskar.

Den händelse som uppmärksammats stort i press och sociala medier nu i helgen, då en busschaufför på väg hem från jobbet (på kvällen fredag 29/5 2015) kastades av den buss han åkte med och misshandlades av företaget Västtrafiks biljettkontrollanter och vakter, anklagad för att ha tjuvåkt, har gjort oss mycket upprörda. Denna ständiga förnedring och detta övervåld har vi sett många gånger förr och det är oftast väktare från privata vaktbolag som gör sig skyldiga till att misshandla oskyldiga människor på detta vidriga sätt. I detta fall som många andra måste man beakta proportionen av våld och den offentliga förnedringen, i det här fallet på den egna arbetsplatsen, i förhållande till chaufförens beteende. Att misshandla en person, belägga honom med handfängsel, hota med att han ska bli av med jobbet och offentligt förnedra honom inför både medpassagerare och ordningsvakter/biljettkontrollanter är bortom all anständighet och sunt förnuft och måste få konsekvenser för de inblandade kontrollanterna och väktarna.

Vi är tyvärr övertygade om att händelsen i Göteborg fick så pass långtgående och allvarliga konsekvenser på grund av att busschauffören är afrosvensk.

Busschauffören sjukskrevs under helgen och enligt bussbolaget han arbetar för hade man uppfattningen att han hade rätt att resa gratis hem från jobbet. Ändå kastades han av bussen och brottades ner av kontrollanter från företaget Västtrafik som sköter kollektivtrafiken i Göteborg. Han fick också handbojor i samband med att han brottades ner. Kontrollanter har inte rätt att fysiskt ingripa mot en person som misstänks för att inte ha betalat sin biljett, så länge denna visar legitimation och inte försöker avvika från platsen. I detta fall har kontrollanterna alltså utövat övervåld mot busschauffören som var på väg hem, hade förarbevis och enligt vittnen villigt kommunicerade med kontrollanterna. Det finns flera mobilfilmer som dokumenterat våldet och även högljudd aggressivitet från både kontrollanter och annan väktare som kommit till platsen.

En rad av liknande händelser under det senaste året har visat att det behövs kraftfulla åtgärder mot rasism och afrofobi framför allt bland de kontrollanter och väktare som är anställda för att upprätthålla ordning och trygghet i samhället och inte minst inom kollektivtrafiken. Det är fullständigt oacceptabelt att dessa anställda gång på gång beter sig på ett sätt som gör att de uppfattas som skrämmande, eller att de gång på gång anklagas för att misshandla sina medmänniskor. Det är också fullständigt oacceptabelt att den här typen av agerande ursäktas på olika sätt, när det faktiskt finns dokumenterat genom vittnesmål, mobilfilmer, övervakningskameror och skador på personer som ingripandet riktats mot.

Det är inte rimligt att vi och våra familjer ska behöva känna rädsla för att vistas i offentliga miljöer eller rädsla för vad som kan hända om vi väljer att åka kollektivt.

Vi går därför nu ut med ett upprop om kraftfulla åtgärder mot rasism och afrofobi och krav på att myndigheterna gör allt för att upprätthålla tryggheten för alla och inte minst den afrosvenska befolkningen i kollektivtrafiken och på allmän plats.

Vi utgår ifrån att det för våra politiker såväl som för transportföretag är fullständigt otänkbart att det skulle få förekomma diskriminering, det vill säga särbehandling av personer på grund av ursprung eller etnicitet, ombord på de bussar och tåg som vi åker med dagligen.

Vi kräver därför att:

  • Västtrafik offentligt ber om ursäkt till den busschaufför i Göteborg som misshandlades och utsattes för förnedrande behandling av företagets kontrollanter och väktare på väg hem från jobbet i fredags kväll.
  • Varje enskild händelse av det slag som inträffade i Göteborg den 29/5 2015 måste, även om de inblandade friats i domstol, leda till att de inblandade får genomgå särskild utbildning och samtal kring vad som egentligen hände och varför.
  • Samtliga kontrollanter, väktare och ordningsvakter i kollektivtrafiken måste få djupgående utbildning i konflikthantering, samt i grundläggande mänskliga och juridiska rättigheter för enskilda i samhället.
  • Rekryterings- och urvalsprocessen för väktare måste ses över för att på ett effektivt sätt kunna identifiera och sortera bort de personer som inte är lämpliga eller mogna att inneha ett arbete där man kan tvingas hantera svåra situationer med människor inblandade.
  • Ansvariga politiker som genomför upphandlingar av kollektivtrafiken måste ställa uttalade krav på att alla anställda kontrollanter, väktare och ordningsvakter genomgår sådan grundläggande utbildning.
  • Varje händelse som kan misstänkas vara grundad i diskriminerande särbehandling av en människa på grund av etnicitet, ursprung, sexuell läggning, handikapp och så vidare, måste utredas särskilt, med sikte på att förbättra situationen.
  • DO måste granska hur den här händelsen hanteras utifrån perspektivet att det kan röra sig om olaglig särbehandling av en person på grund av etnicitet.

Undertecknat,

Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa
Afrosvenskarnas Riksförbund
Centrum mot rasism
Afropé.se
Organisationen Afrosvenska Diasporan
Medlemmar i Facebookforumen Föräldrar till afrosvenska barn, Fokus afrofobi, samt Black Coffe

 

Vid frågor, kontakta
Momodou Malcolm Jallow 070 421 4685
Kitimbwa Sabuni 072 250 80 90

En utvald del av detta uttalande finns också publicerad på SVT opinion

11281901_10152782089305213_1494578150_n
Momodou Malcolm Jallow, Ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa
11280459_10152782180285213_1588122602_n
Kitimbwa Sabuni, Talesperson för afrosvenskarnas Riksförbund
20042015-_DSC0749
Godwyll Osei-Amoako, Ordförande för Centrum mot rasism
Kiqi D Minteh
Kiqi Dumbuya Minteh, Tf chefredaktör Afropé
Teysir Subhi
Teysir Subhi, Medieanalytiker & samhällsdebattör
11117664_10152782017740213_67270382_n
Araia Ghirmai Sebhatu, Grundare av fikarörelsen Black Coffee, Sveriges största plattform för afrikansvenskar

2 reaktioner till “Offentligt uttalande med krav på kraftåtgärder efter attacken på bussföraren i Göteborg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.