Mauritius får kvinnlig president

Mauritius flagga. Foto: Zscout370
Mauritius flagga. Foto: Zscout370

Den lilla afrikanska önationen Mauritius har utsett Ameenah Gurib-Fakim till ny president, och det formella erkännandet kommer på torsdag då parlamentet väntas godkänna kandidaten. Parlamentet inklusive oppositionen har dock redan visat sitt stöd för utnämningen och omröstningen är därmed något av en formalitet. I och med detta kommer nationen att få sin första kvinnliga president, då hon efterträder nuvarande presidenten Kailash Purryag. 56-åriga Gurib-Fakim är en internationellt erkänd forskare och biolog.

Mauritius som blev självständigt från Storbritannien 1968 har under de senaste decennierna utvecklats till en stabil demokrati med en välmående ekonomi till stor del baserad på sockerrörsodling, textilproduktion och turism. Landet klassas därför nu som ett av Afrikas rikaste länder och samtidigt en av de minst korrupta afrikanska staterna.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.