Elfenbenskustens nya industri, en chokladfabrik

Som världens enskilt största kakaoproducent har Elfenbenskusten nu tagit steget till att inte bara odla råvaran utan även framställa den slutgiltiga produkten, nämligen choklad. Ett steg som kommer innebära både ekonomiska och gastronomiska fördelar för landet.

Landet har under de senaste 60 åren odlat kakao och varit den enskilt största kakaoproducenten i världen då landets produktion utgjort mer än 35% av den totala mängden kakao producerat i världen. Under 2014 skördade Elfenbenskusten mer än 1,7 miljoner ton kakao och det var ett av rekordåren i landets kakaohistoria.

Foto: Anna Wedin, Afropé
Foto: Anna Wedin, Afropé

På nationell nivå har dock kakao inte varit en speciellt eftertraktad produkt och merparten har exporterats till bland annat just chokladtillverkning i övriga världen. För att nu öppna upp för en ny marknad och nya ekonomiska vinningar har en investering på 6,7 miljoner dollar gjorts för att kunna öppna Elfenbenskustens första industriella chokladfabrik. Fabriken som förväntas kunna producera 10 000 ton choklad per år ligger i staden Abidjan och kommer nu för första gången kunna framställa choklad med märkningen Made in Ivory Coast.

Satsningen görs för att kunna erbjuda en helt ny produkt för den lokala marknaden samt övriga västafrika, samt det ekonomiska uppsving denna förädling medför. Enligt Ivory Coast’s coffee-cocoa council inbringade Elfenbenskustens kakaoodlare 2,3 miljarder dollar under säsongen 2013-2014, och den totala kakaoproduktionen i världen inbringade cirka 13 miljarder dollar. Men i förhållande till chokladproduktionen är det små summor, då världens chokladproduktion inbringade vinster som var cirka 10 gånger högre än kakaon, enligt International Cocoa Organisation (ICCO).

Elfenbenskustens bruna guld utgör i dagsläget mer än hälften av landets totala export och mer än två tredjedelar av landets befolkning lever på kakaoproduktionen, något som i och med steget över till förädling och chokladtillverkning kommer öppna upp nya exportvägar samt en ny söt delikatess för den lokala marknaden.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.