Kvinnlig könsstympning i Nigeria förbjuds

Nigerias nyligen avsatta president Goodluck Jonathan kriminaliserade nyligen kvinnlig könsstympning (FGM, female genital mutilation) eller omskärelse som det också kallas genom att underteckna en ny lag där kvinnlig könsstympning förbjuds i landet. Nära 20 miljoner kvinnor i Nigeria beräknas ha genomgått ingreppet.

På bilden: Den traditionella barnmorskan Awa berättar om förlossningar under en diskussion om kvinnlig könsstympning i sin kommun. Fotograf: Jessica Lea/DFID
På bilden: Den traditionella barnmorskan Awa berättar om förlossningar under en diskussion om kvinnlig könsstympning i sin kommun. Fotograf: Jessica Lea/DFID

Den nya lagen hyllas och antas bli ett viktigt steg för Afrikas folkrikaste land, men experter hoppas också att lagen kommer att få en dominoeffekt på de 26 afrikanska nationer som har en ansenlig mängd kvinnor som genomgår könsstympning.

Nigerias beslut att förbjuda kvinnlig könsstympning (FGM) sänder ”en kraftfull signal, inte bara inom Nigeria utan hela Afrika”, enligt J. Peter Pham, chef för Afrika Center vid Atlantiska rådet. ”Nigeria, bara på grund av storleken av dess befolkning, har en av de högsta absoluta antalet fall av kvinnlig könsstympning i världen”, sade han och tillade att lagförslaget nu effektivt kriminaliserar en betydande andel av kvinnlig könsstympning på den afrikanska kontinenten. ”Man kan inte överskatta effekten av ett eventuellt beslut från Nigeria [på kontinenten].” Enligt International Business

Mer än 125 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen beräknas ha genomgått någon form av kvinnlig könsstympning, med majoriteten koncentrerade i 29 länder, alla utom två i Afrika, enligt en studie från 2013, från FNs barnfond (Unicef). Kvinnlig könsstympning eller kvinnlig omskärelse, är ett förfarande där alla eller de flesta av de yttre kvinnliga könsorganen antingen tas bort eller på annat sätt opereras, utan att det finns några medicinska skäl.

Även den nyligen installerade nya presidenten Muhammadu Buhari antas fullfölja lagändringen efter den tidigare presidentens undertecknande om kriminaliseringen.

Trots de internationella ansträngningarna är det så många som över 95 procent i länder som Somalia, Guinea, Djibouti och Egypten som utövar kvinnlig könsstympning. I Nigeria, som har en befolkning på 175 miljoner, beräknas cirka 27 procent utöva kvinnlig könsstympning, med stora variationer mellan regioner. Det fortsatta utövandet av kvinnlig könsstympning är en följd av djupt rotade kulturella och sociala faktorer. Detta är en enorm utmaning för både internationell hälsa och mänskliga rättigheter, men även för nationella och lokala aktörer som har försökt att få kvinnlig könsstympning att upphöra.

Även om den nya lagen som är på väg att träda i kraft, välkomnas av många som försökt bekämpa kvinnlig könsstympning under många, många år, så inser de flesta att det inte kommer att upphöra över en natt. Det kommer att krävas många satsningar på utbildning, information, samhällsengagemang och ett förändrat tankesätt gällande sociala normer. Framtida utmaningar är enorma, men lagstiftningen i Afrikas folkrikaste land är en viktig markering och ett första steg för att stärka flickors och kvinnors rättigheter.

Fatou Touray
Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.