Låt oss hurra för den vackra kvinnokroppens rätt att inte stympas

Nyligen skrev Nigerias förre president Goodluck Jonathan på en lag som förbjuder kvinnlig könsstympning. Kvinnorättsaktivister och människorättsorganisationer världen över har jublat över nyheten. Lagförslaget innehåller också delar som berör bland annat kriminalisering av kvinnomisshandel.

Könsstympning som också kallas kvinnlig omskärelse är ett plågsamt övergrepp som innebär att man skär bort delar av de yttre könsdelarna hos kvinnor. Resultatet blir nedsatt eller obefintlig förmåga att känna sexuell njutning och flera hälsoproblem genom hela kvinnans liv såsom svårigheter vid samlag, barnafödande, fistlar och kroniska urinvägsinfektioner. (läs mer om kvinnlig könsstympning här)

”Även om den nya lagen som är på väg att träda i kraft, välkomnas av många som försökt bekämpa kvinnlig könsstympning under många, många år, så inser de flesta att det inte kommer att upphöra över en natt. Det kommer att krävas många satsningar på utbildning, information, samhällsengagemang och ett förändrat tankesätt gällande sociala normer. Framtida utmaningar är enorma, men lagstiftningen i Afrikas folkrikaste land är en viktig markering och ett första steg för att stärka flickors och kvinnors rättigheter”, skrev Fatou Touray förra veckan på Afropé, och jag håller helt och hållet med.

Det tar lång tid att förändra vanor och traditioner som folk har tillämpat i hundratals år på en kort period men precis som det engelska uttrycket ”actions speaks louder than words” så tycker jag att man här, på ett mycket officiellt plan, från nigerianska myndigheter visar i handling vilka riktlinjer som ska följas. Helt plötsligt har kvinnor enligt lag en rätt att njuta av sin sexualitet och få bära sina barn i sina livmödrar och få föda ut dem såsom naturen ämnat för dem att göra och så som deras könsorgan var skapta till från början.

Det är också att säga att kvinnor duger som de är, utan att behöva ”modifieras” för att passa in. Att tillsammans med detta också kriminalisera kvinnomisshandel ger kvinnorna en status de aldrig haft förut. I längden kommer det att öka människovärdet för flickor och kvinnor och luckra upp de gamla förlegade traditionerna som begränsar kvinnors rättigheter till ett värdigt liv och rätten att kunna njuta av sin kropp.

Fotot är tagit inför Englands första toppmöte för flickors rättigheter till ett liv fritt från våld och övergrepp (2014) - Foto: Jessica Lea/DFID
Fotot är tagit inför Englands första toppmöte för flickors rättigheter till ett liv fritt från våld och kroppsliga övergrepp (2014) – Foto: Jessica Lea/DFID

En gammal kvinna sa till mig en gång att en kvinnlig orgasm innehöll trolldom som kunde förtrolla män och göra dem sinnessjuka och att det var därför som kvinnor behövde tuktas ordentligt så männen kunde få behålla sina sinnes fulla bruk. Jag var ung på den tiden och skrattade bort hennes historia som tramsigt prat av en gammal gaggig gumma. Idag är jag äldre och klokare och undrar om inte det inte kanske fanns ett uns sanning i vad den gamla kvinnan berättade för mig. Jag har sett kvinnor uträtta underverk och gå igenom situationer i livet som hade knäckt vem som helst, ändå har de kommit ut ur dessa situationer starka, vackra, oövervinnerliga med en fantastik förmåga att kunna fortsätta ge kärlek och skratta trots allt de gått igenom.

Så idag hurrar jag för kvinnors rätt att få föda sina barn i en naturlig och hälsosam kropp. Jag hurrar för den vackra kvinnokroppen som inte behöver stympas för att duga.

 

Sami Najami
Sami Najami

En tanke på “Låt oss hurra för den vackra kvinnokroppens rätt att inte stympas”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.