Aminatahs Musikresa – del 23: Orden

”En dröm ger tanken vingar” så lyder en fras ur den svenska översättningen av Walt Disneys Askungen. ”Väx upp någon gång och inse att du aldrig kommer att lyckas med musiken” hörde jag en gång av mannen jag älskade mest i hela livet. Samma dag som jag slutade att älska honom. ”Låt mig lyssna” en av mina musiklärare i gymnasiet fanns alltid där för mig när jag hade spelat in en ny låt eller skrivit en ny text. ”Du kanske ska hålla dig till Rapp och skippa sången” sa min bästa vän och största musikaliska förebild, en gång för länge sedan. Hon fick mig att känna mig otillräcklig och allt som krävdes var, ord.

Foto: Fatou Touray, Afropé
Foto: Fatou Touray, Afropé

För några veckor sedan kom en kvinna hem till mig med en helt nyinspelad låt. Jag kände henne genom gemensamma vänner och visst var hon toppen på många sätt och vis, både som låtskrivare och som sångerska. Men något saknades. Hennes ord hade värde men de räckte inte riktigt fram. Jag kände igen det, jag kände igen mitt forna jag i henne och hennes framförande. Rädslan, fångad i en inspelning, rädslan för att inte räcka till, inte vara bra nog och framförallt, rädslan för att bevisa att de där skeptiska hade haft rätt.

Det är då orden man använder räknas. Varför dra ned någon? Varför förstöra någons dröm? Jag berättade vad jag gillade med hennes musik. Jag berättade vad hon behövde jobba på för att förhoppningsvis, i framtiden nå sitt mål. Jag sa vad hon behövde höra för att ta sig framåt. Samma dag, utanför en skola i Gambia pratade jag med några unga tjejer och en av dom sa att hon ville bli som mig en dag. Med dom orden sagda drog jag ett streck över alla negativa kommentarer jag någonsin fått i mitt liv. Inte dom konstruktiva. Bara dom negativa. Orden.

Ord är rätt spännande för att de kan skada lika mycket som de kan hjälpa. Dom kan göra ondare är fysisk smärta och glädja oss mer än fysisk berörelse. Sedan kan man ta dom och sätta musik till, och sjunga orden så att man inte ens behöver lyssna på orden för att förstå innebörden. Det är nog det jag eftersträvar. Vad alla sångare bör eftersträva.

Jag inspireras av ord skrivna av poeter, rappare, sångare, låtskrivare och politiker men framförallt av mina nära och kära. Så nu ska jag ta en paus och fokusera på att skriva orden som kan få en att skratta, dansa, gråta, tänka, sakna och känna. Därför kommer jag inte att skriva för Afropé på några månader, jag sparar dem till det jag kan sätta musik till. Orden.

Ami Aminatah Baldeh
Ami Aminatah Baldeh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.