Sex och slöjor – vinner kvinnans hår fler blickar än hennes bakdel?

I ett muslimskt land som Gambia är religion väldigt viktigt och inarbetat i människors livsstil. Det är accepterat och nästan förväntat att befolkningen kan ta bönepauser och även under Ramadan (fastan) räknar arbetsgivare med att deras personal kommer att jobba på halvfart och vara tröttare än vanligt. Konceptet av slöjor har jag förstått sedan länge fast jag själv inte skulle tänka mig att bära en, kanske pågrund av det feministiska samhället jag växte upp i. Ja det och det faktum att jag inte anser mig vara speciellt religiös.

Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Fatou Touray, Afropé
Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Fatou Touray, Afropé

Trots att jag respekterar folk med en tydlig tro, kan jag för mitt liv inte förstå mig på kvinnor som klär sig i slöja eller döljer sitt hår/sitt ansikte men sedan väljer att klä sig i utmanade kläder och beter sig promiskuöst. Självklart vill jag att kvinnor ska vara öppna gällande sin sexualitet, men de två går verkligen inte hand i hand. Detta gäller även män i min mening. Om en man anser sig själv troende och ber fem gånger om dagen men sedan dagligen bryter mot riktlinjerna i sin religion, så måste det väl anses som motsägelsefullt.

Så långt tillbaka jag kan minnas har kvinnliga kändisar inom olika yrken spelat på sin sexualtitet och män på sin maktposition. Entertainment handlar om utseende, pengar och image samt att verka som en bra person i samhällets ögon. ”I want our favorite Gambian artists to start driving luxury cars and dressing in Gucci”. En kille jag känner gjorde nyligen en statusuppdatering som löd enligt ovan. Självklart vore väl det festligt, men å andra sidan tror jag inte nödvändigtvis att han menade att han ville betala mer för musiken. Bara att han ville att det åtminstone skulle se ut som att gambiska musiker låg på samma nivå som all världens stjärnor.

En journalist kontaktade mig tidigare i veckan och bad mig att skicka honom min biografi så att de kunde skriva ett stycke om mig. Jag skickade in en dryg A4 och bifogade några bilder och fick ett svar från Journalisten, han ringde och bad om ”sexigare” bilder. Hans ursäkt var att artikeln skulle dra fler läsare och visst hade han rätt i det, men jag anser trots allt att jag själv bör välja hur utmanade jag ville ses som artist. I samband med ett av mina singelsläpp skulle jag använda en bild då jag visade bara axlar och det såg ut som att jag var naken upptill. I det här fallet skulle omslaget synas på en Billboard på motorvägen och nu fick jag kritik av medarbetare som ansåg att bilden var för provocerande. Så mina tankar är nu om det är okej att vara utmanade på internet men inte när det gäller trycksaker? Artister som Rihanna, Beyonce och Nicki Minaj får klä sig i nästintill ingenting men artister på nära håll ska klä sig ”passande”.

Jag är helt för en modernisering av religiös tolkning och tycker att framförallt kvinnan ska få se ut precis som hon vill, med eller utan slöja. Men vi kan väl alla hålla med om att en kvinnas hår inte i dagens läge vinner fler blickar än en kvinnas bakdel.

Ami Aminatah Baldeh
Ami Aminatah Baldeh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.