Adam Tensta: "Vi finns, vi ser och vi känner"

Adam Taal, mer känd som rapparen Adam Tensta, var i torsdags morgon inbjuden till TV4-studion för att prata om sin kommande skiva “The Empty”. Väl i studion visade det sig att Tensta hade annat han ville ta upp. Han var där för att ställa frågor till TV4 om deras bokning av Louise Andersson Bodin som uttalat sig rasistiskt i en egen video tidigare i maj.

Adam Tensta - Foto: Kiqi D Minteh|Afropé
Adam Tensta – Foto: Kiqi D Minteh|Afropé

Louise Andersson Bodin blev inbjuden till TV4 för att tipsa om rumpträning då hon är personlig tränare. Innan hon var med på nyhetsmorgon hann hon däremot bli känd av en annan anledning. Bodin hade lagt upp en video som fick extra mycket uppmärksamhet, som hon kallade ”Negerbög”. I videon pratar hon bland annat om n-ordet som ett folkslag samt sin syn på bögar och dem hon refererar till n-ordet.

Bland annat undrade Tensta “Hur kommer det sig att TV4 inte bett om ursäkt offentligt för den tabben? Hur rimmar det med er paroll för nollrasism”, undrade han. Tensta var inte där för att diskutera detta vidare, utan mer för att säga att det finns folk som fortfarande väntar på en offentlig ursäkt, då han lämnade innan programledarna ens hunnit svara. Efter sitt uttalande tackade han och önskade lyckade till med sändningen.

Efter Tenstas medverkan i TV4 delades klippet och hyllades av många. Bland hyllningarna fanns det en del negativa kommentarer, många undrade varför han inte stannade för att ta diskussionen. En del hävdade att detta skulle vara ett PR-trick för att uppmärksamma rapparens nya skriva. På det sätt som Tensta uppförde sig tror jag att han inte ville skapa något drama eller vara respektlös. Därför lämnade han med de frågorna som han vet att många andra undrar. Han använde sin plattform som artist för att kunna nå fram på ett sätt som tittarna som skrivit in till TV4 inte kunnat.

http://www.tv4play.se/iframe/video/3191065?starttime=0

Samma dag som Tensta medverkade i TV4-studion hade han skrivit en debattartikel i Aftonbladet – “Jag skäms när TV4 normaliserar rasism” – där han tog upp incidenten med bokningen av Louise Andersson Bodin bland annat. Adam Tensta skriver ”Vi finns, vi ser och vi känner”. Många undrar varför man fortfarande pratar om denna incident då Bodin bett om ursäkt för det som sagts i hennes video. Men som Tensta skriver, ”Vi finns, vi ser och vi känner”. I och med att man fortfarande inte fått en offentligt ursäkt så känns det inte som att man har blivit sedd eller hörd. Varför har inte TV4 kunnat be om ursäkt då de vet att det upprörde många av deras tittare ?

I respons till Tenstas uttalande i Nyhetsmorgon la Bodin upp en status samt en video där hon tar upp att hon faktiskt har bett om ursäkt och att hon lärt sig av sitt misstag. Med misstag menar hon sina tidigare uttalanden om n-ordet samt homosexuella. Hon säger att hon inte visste bättre och att hon inte alls är rasist.

Även om det inte blev någon ursäkt från TV4 så jublar många för att Tensta öppnade upp för diskussion igen, om den tabben många tycker att de gjort. Efter Adam Tenstas protest öppnades också en debatt upp i P1 mellan Fanna Ndow Norrby, känd som grundaren av Instagramkontot #SvartKvinna samt skribent för Politism, och Viveka Hansson programdirektör för TV4. Lyssna gärna på den debatten här.

http://sverigesradio.se/embed?url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Fartikel.aspx%3Fprogramid%3D1650%26artikel%3D6213817

När denna artikel är i färd med att gå i tryck, skriver Adam Tensta själv följande på sin Facebook.

Fotorättigheter: Kiqi D Minteh|Afropé

Veronica Odetunde
Veronica Odetunde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.