En pall i Darfano

Jag köpte mig en pall för tre år sedan som jag tyckte var ganska ful men som jag tänkt länge att jag skulle klä om. Den har dock hamnat i alla rum, gamla lägenheter, ute i garaget och även hittat hem till huset hos mina föräldrar. När jag och killen flyttade in till nya stället var det dags att ta med sig allt man samlat ihop och där stod den, den där pallen… Tänkte att det var väl dags nu?

Jag hade kunnat bli en riktig samlare som man gör dokumentärfilm om, för jag älskade att samla saker som liten. Tack vare två väldigt ordningsamma föräldrar som slänger allt så gick detta att få stopp på redan när jag kom hem med mina samlade stenar från grusplanen. Jag ville ha ett stenmuseum på mitt rum, det gick ej så jag började samla på köttfärs i smyg istället…

Ibland så kan det bli riktigt bra att låta något dras efter en. Riktigt nöjd blir man när man får till det. Eller i mitt fall när jag äntligen kan säga till min man- I told you I was going to need this one day!

Jag valde att klä om min pall i ett tyg från Gambia som alla barnen blivit döpta i och såklart som min mor redan hade slängt. Men inget undangår mig speciellt inte lite glittertyg i sopkorgen.

Min mor var förbi igår och berättade att tyget var från mormor i Lameng och att det var handvävt och sedan hopsytt i våder. Ett tyg som var väldigt dyrt på den tiden och ett tyg som man inte använder så mycket längre. Oftast ser man det i samband med Maanjobitto (ceremoni för bruden i samband med bröllop) eller dop. Inte så mycket till kläder längre, Darfano kallar vi det på Mandinka.

Om du som jag gillar att ge nytt liv till onödiga saker så kan du få lite info här om hur man ganska enkelt klär om lite enklare möbler.

Du behöver : Tyg, sax, häftpistol och verktyg om möbeln behöver skruvas isär. Limpistol om du vill.

Steg 1

Börja först med att klä av den, ibland behöver man skruva isär föremålet. Jag valde att skruva isär min och så här såg den ut efter jag plockat bort överdraget som var vitt.

11385238_391208537745388_1413581376_nSteg 2

Undersök hur föremålet ser ut under så du vet hur du ska häfta fast den. Man kan säkert limma med limpistol om man är rädd att tyget ska förflytta sig under tiden man häftar. Kolla bara att materialet tål det varma limmet, tunna tyger blir inte så bra att limma på även om alla på Project Runway gör det. Jag hade en hård träskiva under så jag vek bara runt tyget och häftade direkt på den. Hörn kan vara lite svåra att få fint. Jag har fått lära mig att man ska spänna hårt och häfta med små mellanrum.

Steg 3

På med alla delar and Voila!

Jag ska nog spraya benen på min pall i en härlig kopparfärg eller turkost i matchande färg till tyget. Sen kommer detta bli min pall till min syhörna. Kanske inte passar in perfekt, men vad gör det?

Det finns lite webbutiker som säljer tyger från Afrika. Det som vi känner igen som Waxprint finns även att köpa på Vlisco.com, där är det ganska dyrt men otroligt vackert. Dessa tyger kan du även hitta i Gambia.

Det finns även svenska hemsidor som till exempel Justafrica eller Afabrica. Finns säkert många fler, tipsa gärna om fler hemsidor!

Fatima Kebbeh
Fatima Kebbeh

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.