Film: "Nollywood" – ny dokumentär för den filmintresserade

Den 28 juli premiärsändes en ny dokumentär på Al Jezeera English, ”Nollywood”. Dokumentären finns nu tillgänglig på Youtube och den bjuder tittaren på en insidertitt in i Nigerias unika filmindustrivärld.

Bild: Al Jezeera English
Bild: Al Jezeera English

Det brukar kallas Nigerias motsvarighet till Hollywood – Nollywood – och är den näst högst producerande filmindustrin i världen, näst efter Indiens Bollywood. USA ligger alltså ”bara” på tredjeplats. Med ett 50-tal nyproducerade filmer i veckan är det ingen liten industri vi talar om och givetvis en bidragande orsak till att Nigeria idag gått om Sydafrika som största ekonomi på den afrikanska kontinenten.

För den som någonsin sett en Nollywoodproduktion vet en hur dessa filmer nästan alltid skildrar vårt Afrika. På olika sätt, från olika perspektiv och i olika grad av fiktion, men med en förankring i den afrikanska historian, kulturen och arvet. Perspektiven är många, men alla kommer de från en vilja att artikulera kulturerna på den stora kontinenten, inte bara de i Nigeria, utan från många olika platser och länder runt om denna mångfacetterade kontinent.

Femi Odugbemi, känd filmregissör och producent, har tidigare förklarat hur många afrikaner som bor i diasporan av naturliga skäl ser Nollywood som mycket mer än underhållning. Det har kommit att bli en länk tillbaka till ens hemland, till historierna, händelserna, skratten och humorn. Det har varit sättet att visa sina barn vart en kommer från och vad som är humor där. Mode, språk, moral och normer. Det har varit hemma, så nära ens kulturella identitet det går att komma.

För den som inte tidigare sett en Nollywoodproduktion kan en film därifrån lätt uppfattas som en B-film. Filmerna är inte av dagens Hollywood-stuk utan påminner mer om det som producerades i Hollywood på 90-talet. Nästan som parodier på dessa filmer. Lite som hemmafilmer filmade med en handvideokamera.

Upplevelsen är annorlunda och både ljud och bildkvalité är annat än när man sätter sig i en biosalong för att titta på senaste Idris Elba-filmen. Men skådisarna är minst lika hängivna, angelägna och professionella i sina jobb som Elba är när han filmar i Hollywood. Det är bara budgeten, kamerorna och scenerna som är annorlunda. Att förvänta sig Hollywood är att lura sig själv. Att däremot vänta sig underhållning och jordnära afrikanska storys är precis vad som bör göras.

Förenklat kan man säga att Nollywood görs för DVD och inte för bioduken. Majoriteten av det som pumpas ut från Nollywood produceras för den breda massan, alla de som kanske inte har råd att ta sig till en biograf i exempelvis en shoppingmall eller de som bor i diasporan och vill få en känsla av hemma. Det är vilka Nollywood primärt vänder sig till.

Nollywood är inte hela Nigerias filmindustri, utan snarare en genre inom den nigerianska filmindustrin. En enorm sådan.

Delaktiga i Nollywood-dokumentären är bland andra regissörer som James Omokwe, Obi Emelonye, Mildred Okwo och skådisar som Genevieve Nnjai, Kiki Omeili, Olu Jacobs och Joke Silva.

Se dokumentären “Nollywood” här

Mer om afrikanska skådespelare hos Afropé hittar du här.

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.