Exklusivt: Professor Catherine Odora Hoppers – mottagare av Nelson Mandela Distinguished Africanist Award

För en månad sedan, den 3 juli 2015, delades Nelson Mandela Distinguished Africanist Award ut till Professor Catherine Odora Hoppers vid Unisa (DST/NRF South African Research Chair in Development Education). Prisutdelare var den före detta sydafrikanska presidenten Thabo Mbeki.

Professor Catherine Hoppers - Foto: Studio Lindströmi
Professor Catherine Odora Hoppers – Foto: Studio Lindströmi

Priset delas ut till en afrikan som har utmärkt sig själv på en offentligt ledande position. Prisutdelare Thabo Mbeki, som är beskyddare av Thabo Mbeki Foundation, lämnade över utmärkelsen på uppdrag av de fyra största instituten vid Unisa i samarbete med Texas Universitet, som har ansvaret att föra in den afrikanska diasporan som en sjätte provins i den Afrikanska Unionen.

Odora Hoppers har ett stort intresse för internationell och nationell kunskapsutveckling, Afrikas omvandling och den afrikanska renässansen, fred, utveckling och högre utbildning i Södra Afrika, vuxenutbildning och vidare utbildning, samt socialpolitik och genuskunskap.

Hon tilldelas priset som första icke-sydafrikan med motiveringen: ”Din nominering för denna utmärkelse har motiverats av din envisa strävan efter total befrielse för kontinenten, genom att främja det inhemska utbildningssystemet.”

Professor Odora Hoppers bodde tidigare i Sverige med sin familj, men då yrkesmöjligheter som motsvarar hennes kompetens och utbildning inte fanns i Sverige valde hon att flytta utomlands för en internationell karriär. Hoppers har sedan 90-talet, bortsett Sverige, bott och verkat i Zimbabwe, Holland, Storbritannien och Sydafrika. Hon arbetar idag med att främja och stärka det afrikanska kunskaps- & kulturarvet, samt stärka diasporan.

Afropé når professor Odora Hoppers när hon är på resande fot och under jäktigt schema, men svarar på våra frågor gör hon mer än gärna. Hon passar också på att hälsa till alla i Sverige som via hennes dotter skickat gratulationer och lyckönskningar;

– Jag vill sända ett uppriktigt ”Tack!” för alla lyckönskningar som svenska folket har sänt mig via min dotter Maureen, som jag hoppas kommer att fortsätta att gå samma väg som mig, men på sitt eget sätt.

Vad betyder denna utmärkelse för dig?

– Jag blev överväldigad av denna utmärkelse i synnerhet. Sedan 2008, då jag betroddes med denna nationella post, som finansieras av sydafrikanska ministeriet för vetenskap och teknik, har jag fått två hedersdoktorat. En var från Örebro universitet i filosofi (2008), och den andra från Nelson Mandela Metropolitan University i Sydafrika 2012. Under 2013 mottog jag The President Award från presidenten i Uganda, på 50-årsdagen av Ugandas självständighetsförklaring. År 2014 fick jag National Pioneers Award från ”The Elders” (de seniora kunskapsbärarna av afrikansk kultur, reds anm.), detta för min hängivenhet till det afrikanska kunskapssystemet under de senaste 20 åren sedan Sydafrikas demokratiska befrielse. Detta gavs till mig på Gallery of Leaders in Freedom Park, en speciell plats för helande av såren från apartheid i Sydafrika.

– Så ni kan bara föreställa er det häpnadsväckande ögonblicket, på min födelsedag, när hans excellens Thabo Mbeki personligen kommer för att presentera Nelson Mandela Distinguished Africanist Award på uppdrag av landet och diasporan. Jag kan inte hitta ord för att uttrycka vad jag verkligen känner!

Vilka är dina planer och uppgifter inför framtiden?

– Mina planer är att bara fortsätta denna mångfaldsuppgift, att älska mänskligheten mot alla odds. Med ”älska” menar jag att älska som en ”uppgift”. Jag vill uppmuntra alla att göra samma sak, men från insidan – ärligt, uppriktigt, med sanningen – alltså inte bara med hjärnan, utan med hela intellektet.

Kommer utmärkelsen att vara till gagn för dig i ditt arbete med att nå de mål du har i sikte?

– Utmärkelsen är inte slutet. Den kommer absolut att verka som stöd i mina ansträngningar och ta mig ytterligare längre, dit jag inte varit innan.

 

Fotnot: Professor Odora Hoppers är också fil dr i internationell pedagogik (Stockholms universitet).

Hawa Sallah
Hawa Sallah
Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.