Aktuellt: Svensk-senegalesiskt folk- och världsmusikutbyte

I snart två veckors tid har det senegalesiska bandet Kaira, vars namn betyder ”fred”, varit på besök i Sverige och turnerat runt om i landet. En av Sveriges mest kända koraspelare, Lamine Cissokho är huvudpersonen bakom bandets besök i Sverige. Tillsammans med World Fusion Collective, ett forum för unga folk- och världsmusiker, har Lamine skapat ”Senegalprojektet”.

Foto: World Fusion Collective
Foto: World Fusion Collective

För fem år sedan inleddes ”Senegalprojektet” vars syfte var att skapa ett musikaliskt utbyte mellan World Fusion Collective och Kaira. Initiativtagare är Lamine Cissokho, den välkände svenska koramusikern med rötter i Senegal.

World Fusion Collective är ett musikaliskt forum och kollektiv med unga folk- och världsmusiker. Man startade ”Senegalprojektet” 2010 och bestämde sig för att 2012 resa över till Senegal för att få musikaliskt utbyte med musiker där. Lamine bjöd musikerna hem till sig i Ziguinchor, där man fick träffa bandet Kaira. Några av musikerna i Kaira är också syskon till Lamine själv. Efter att ha musicerat ihop hölls konserter, bland annat på Alliance Franco Sénégalaise i Ziguinchor.

Bild från 2011 och några är inte längre med i 2015 års uppsättning - Foto: World Fusion Collective
Bild från 2011. Några av medlemmarna är inte med i 2015 års uppsättning – Foto: World Fusion Collective

I år har det nu blivit Kairas tur att komma till Sverige och spela tillsammans med WFC och Lamine Cissokho. Under snart två veckor har detta musikaliska samarbete bjudit sina lyssnare på stämningsfull och svängig musik på olika scener i landet. Man har bland annat spelat i Lysekil, Slottskogen (Göteborg), på Stockholms Folkfestival, Kulturnatta på Åland och hållit i workshops tillsammans med bandet Agni från Indien.

Den 15:e augusti spelar man på Rotundan i Halmstad och dagen efter, den 16:e augusti deltar man vid Göteborgs Kulturkalas. Efter detta finns ytterligare två tillfällen att få se och höra denna underbara musikaliska konstellation här i Sverige. Den 22:a augusti på Folkklubben i Göteborg och den 23:e augusti på Svenska Mässan.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.