Traditionellt och modernt i en salig blandning

Nya kläder, moderna frisyrer och därtill ett par traditionella Masai-sandaler. Det blir allt vanligare i många länder att blanda ihop traditionella kläder och smycken från olika delar av världen.

Masaiörhängen Foto: Fatou Touray, Afropé
Masaiörhängen Foto: Fatou Touray, Afropé

Den senaste tiden har ”Masai-modet” lyfts fram på olika håll i världen. Bland annat Junya Wananabe, en japansk modedesigner hade en modeuppvisning i Paris i slutet av juni där han inspirerades av traditionella smycken och kläder av masaier. Uppvisningen har ifrågasatts och fått mycket kritik eftersom kläderna endast bars av vita, unga män. Junya menar att valet av modellerna var ett medvetet val för att hänvisa till kolonisationens makt.

Men också utanför Paris stora modemedvetande krets har viljan att bära traditionella kläder spridit sig. De traditionella kläderna bärs mer och mer som små utstickande detaljer i kombination med moderna kläder. Det har blivit så vanligt att ord som ”Masai-modet” har bildats och det har även börjat dyka upp en hel del bloggar som koncentrerar sig på blandningen av traditionella och moderna kläder. En modeblogg är Beloved & Adorned är en blogg som bland annat handlar om det ovannämnda modet i Tanzania.

Mireille Rosas
Mireille Rosas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.