Avklädd Nationalism: Debattera mera

De främlingsfientliga har alltid varit förhållandevis starka på nätet. De hördes väl redan när SD bara var några procent, och de tar nu alltmer mark. De får sällskap av människor som inte egentligen borde räknas dit, men som är allmänt rädda och tycker att ”det ligger något i det där med att nu smäller det granater hela tiden”.

Gradvis får påhitt och överdrifter fäste, och det är på Facebook det framförallt händer. Därför behöver vi hjälpas åt att mota fördomar och myter i grind.

 

exchange-of-ideas-222786_640
Foto: Pixabay

Att debattera är både givande, jobbigt och tidskrävande, men med tiden lär man sig hantera den jobbiga delen och få ut mesta möjliga av diskussionerna.

Jag tänkte därför ägna detta första inlägg efter sommaren åt att dela med mig lite av mina erfarenheter och slutsatser runt debatterande.

Så håll till godo.

Varför

Det allra första du behöver ha fokus på är varför du debatterar. Det kan verka självklart och onödigt, men det hjälper dig att hålla rätt fokus när det blir jobbigt.

För mig handlar det om:

 1. Att rätta faktafel, så att de som läser inte tror på felaktigheter.
 2. Att ändra attityder.
 3. Att lära mig mer och utvecka mina teorier.

Att påverka i första hand, och i andra hand att själv bli påverkad, är mina drivkrafter.

Den man vill påverka är dock ofta inte alls den man debatterar med, utan andra som läser tråden. Ska man lyckas med det måste man hålla ett tonläge som gör det trevligt för andra att läsa. Vara kortfattad, saklig och to the point.

För det allra mesta kliver jag in i en debatt och säger något synonymt med ”det där stämmer inte, utan det är så här”.

Sedan kan det gå på lite olika sätt.

Länkpingis

Ett ganska vanligt otyg är debattören som inte har något eget att säga, utan slänger upp länkar till sådant andra har uttryckt.

”Läs här!”, skriver den. När två sådana debattörer möts kan det bli länkpingis. Debattör 1 skickar en länk, debattör 2 svarar med en annan, och så håller de på så.

Jag svarar alltid: ”nej, du får skriva i kommentaren det du vill att jag ska läsa, om du vill ha svar från mig”.

För mig är länkar två saker:

 1. Ett sätt att belägga det jag säger, dvs ”Enligt SCB invandrade …”, och sedan skickar jag med en länk för att bevisa det jag precis påstod.
 2. Extra information. Ofta men inte alltid länkar jag då till egna artiklar och blogginlägg. ”Jag skrev för övrigt om detta i höstas.”, eller ”Jag tycker X säger det bra här”.

För mig gäller principen att det som tillhandahålls i länkar alltid ska vara frivilligt att läsa för den som följer eller deltar i debatten. Man ska inte tvinga iväg sina meningsmotståndare genom att skriva så att det inte går att svara utan att klicka.

En del kan blir tvärsura av ett nej, men det är bara att stå på sig.

”Nu har jag visat dig på tre personer som kan massor om detta och du vägrar läsa. Du är tydligen inte intresserad av att lära dig någonting!”

Att vara påläst

Man måste inte vara expert på det man diskuterar. Det går faktiskt att skriva ”Såvitt jag förstått” eller ”Jag tror inte” eller ”Är du verkligen säker på det?”. Det finurliga är att då kan ingen hålla ett eventuellt fel emot en senare. ”Jag tyckte jag var tydlig med att jag inte var säker, eftersom jag använde ordet ‘tror'”, kan man säga, om någon jävlas.

Men ibland händer det förstås att man kände sig säker, men hade fel. Då är det bara att ge upp. ”Fair nuff”, brukar jag skriva. ”Jag är övertygad.” eller ”Jag hade inte den infon. Tack för att du upplyste mig.”. Jag ska inte låtsas att det känns bra. Men åtminstone lär man sig till nästa gång.

Personangreppen

Vad som är personangrepp är förstås personligt. Det är bra att bestämma för sig själv var gränsen går.

En enkel definition är att skriva att någon ”är” något istället för att kritisera vad den gör. Det måste inte vara tydliga invektiv, som ”pucko” eller ”PK-kärring”. ”Naiv” är t ex ett adjektiv många främlingsfientliga använder om oss som inte är med på deras tåg. De är liksom övertygade om att det är någon sorts kunskap vi saknar, som gör att vi inte tycker som de, och oftast finns den kunskapen att inhämta på Avpixlat och Fria Tider. Vi befinner oss i the Matrix, och bara de har svalt ”the red pill”.

Men det finns andra påhopp. ”Såna som du” t ex.

När påhoppen kommer är det förmodligen dags att dra. Men kom ihåg att även om du känner dig ensam kan det komma andra senare som läser det du skrivit. Så avsluta snyggt.

”Jag tycker nivån börjar bli för låg här nu, så jag avföljer.”, eller ”Jag diskuterar inte vidare när personangreppen kommer. Tack för mig.”

Ibland känner man inte för att avsluta snyggt. Ibland blir man förbannad och vill ge igen. Det är inte särskilt ädelt, men det är mänskligt.

Jag har kommit fram till att den bästa och mest effektiva förolämpningen är att sarkastiskt vända det den andre sa mot den.

”Jag förstår. Jag är en otäck sverigehatare. Du däremot har koll, eftersom du läst Exponerat, och där finns alla verkliga fakta. Då så, då vet jag. Då är vi i mål med denna diskussion.”

”Det är lite komiskt att bli kallad våldsvänster med tanke på att jag är liberal, men låt gå för det. När jag ser hur ni uttrycker er här känner jag hursomhelst att jag har mer gemensamt med vänstern än med er. Nu har jag dock tröttnat på tonen här. Trist att det så ofta blir så här i denna grupp.”

Kan tyckas för snällt, men det biter faktiskt. Och det har två fördelar. Dels går det inte att lägga till något meningsfullt efter det. Du får sista ordet. Dels ser det snyggt ut för den som senare läser, vilket det inte gör om du svarar ”rasist” eller ”idiot” tillbaka.

Mobben

Människor mobbar. Det ligger i vår DNA. När två eller flera personer tycker lika och en inte gör det kommer gruppen nästan oundvikligen att känna att den har rätt. Och då kan det bli ganska fult.

Ett otyg är när de börjar diskutera i tredje person. ”Helena är ju helt dum i huvet!”, ”Ja, det är såna Sverigefientliga PK-idioter som hon som förstör vårt land!”.

Då är det läge att gå ur på samma sätt som vid andra påhopp.

En sak är dock värd att minnas, och det är att ibland kommer du att vara på mobbsidan, vare sig du vill eller ej. Ibland är det du som får medhåll, medan nationalisten/rasisten står där ensam och blir påhoppad av andra. Det är då du behöver fundera över vad målet är med diskussionen, och rannsaka dig själv och hålla tillbaka. Vi vinner inte tillbaka den som nosar på SD genom att bidra till hån och hat.

Den meningsfulla debatten

Det finns tre led i ett resonemang. Det första är fakta. Det andra är logik, som handlar om att dra en slutsats ur fakta. Det tredje är åsikter, som är en sorts summa av fakta, logisk slutsats och egna, etiska ställningstaganden.

Det går att debattera fakta och logik. Vi kan ifrågasätta det människor påstår, och sedan resonera logiskt runt de slutsatser människor drar, men det är inte meningsfullt att debattera åsikter.

För att en debatt ska vara meningsfull bör den hålla sig runt sådant som går att bevisa, som t ex hur många asylsökande som fick uppehållstillstånd år X, eller hur vanligt det är med bilbomber egentligen. Allt som inte går att bevisa blir snabbt till tjafs. Och sedan kommer alltsomoftast personangreppen. Och kanske lite länkpingis på det.

Det hör till undantagen, men ibland går det dock ändå att diskutera med meningsmotståndare, istället för att debattera. De kan t ex be en förklara sina åsikter, och sedan vänligt resonera runt varför de tycker annorlunda. Man får då istället för en debatt en diskussion. Jag brukar stanna så länge det känns meningsfullt, dvs så länge det finns ett ömsesidigt lyssnande. Om syftet är att övertyga gäller det ju att ta de chanser man får, eller hur?

Debattera gärna genom att ställa frågor. ”Hur menar du att offer för hedersvåld blir hjälpta av att vi begränsar invandringen?” är bättre än ”Det är klart att den som …”.

Den meningslösa debatten

Jag har redan skrivit att jag drar mig ur när påhoppen kommer. Men det finns fler skäl till att lämna.

 1. Du har sagt allt du har att säga. Den andre tror dig inte, utan har egna källor. Argument som ”jag litar mer på Tino Sanandaji än på BRÅ” används. Dags att dra.
 2. Åsikter diskuteras. Ingen kan vinna. Om du tycker skolan är viktigare än vården och motparten inte håller med så är det liksom så.
 3. Tråden byter ämne.

Avsluta snyggt.

Några bra fraser är ”Nu börjar det blir rundgång, för jag känner att jag upprepar mig” eller ”Vi får agree to disagree. Vi tycker helt enkelt olika.” Om tråden byter ämne kan man bara strunta i att fortsätta.

Sedan avföljer jag genom att klicka bort notifieringar. Gör man inte det kommer det att fortsätta plinga, och risken är att debatten blir en tidstjuv.

Men det är inte säkert att din meningsmotståndare släpper iväg dig. Följande kan hända:

 1. Den taggar tillbaka dig. Svara då att ”nu har jag avföljt detta, så var snäll och tagga mig inte igen”. Försök också låta bli att svara på det den vill säga, om du kan. Det är jag dock själv dålig på. Det är frestande att skriva en mening till, när man ändå är där.
 2. Den skriver något hånfullt om att ”så är det med vänstern, så fort de inser att de har fel drar de”. Det är bara att försöka låta bli att svara.
 3. Den kan bli riktigt upprörd över att den inte fått svar på ”sina frågor”, och förfölja dig och kräva dig på svar. Det har hänt att folk skickat pm, fast det är sällsynt.

Att blocka

Jag brukar försöka undvika att blocka, men ibland går det inte. Oftast handlar det då om någon som tränger sig på, antingen genom att vara riktigt otrevlig på min vägg eller genom att tagga mig tillbaka till en diskussion jag lämnat när jag bett den låta bli.

Sammanfattningsvis

 

Debatterande kanske låter jobbigt nu när jag drar upp alla otäckheter som kan hända, men det är faktiskt också utvecklande. Man lär sig och man blir bättre.

Jag vill påstå att det pågår en normalisering av främlingsfientlighet i Sverige. Vi som inte ställer upp på den behövs i debatten – där som myterna sprids. Det du kan göra spelar roll.

All hands on deck.

 

Helena Trotzenfeldt
Helena Trotzenfeldt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.