Fredsavtal tecknat i Sydsudan

Sydsudans president Salva Kiir uppges ha undertecknat det fredsavtal som man hoppas ska sätta stopp för den tjugo månader långa konflikt som pågått mellan sittande styre och rebeller i landet. Presidenten lät dock meddela att han fortfarande hade allvarliga reservationer gällande avtalet.

Fredsavtalet innebär bland annat ett omedelbart slut på striderna, samt ett skapande av en demilitariserad zon i huvudstaden Juba. Avtalet innebär också en form av övergångsmaktdelningsregering mellan president Kiir och rebelledare Riek Machar, som skall återfå posten som Sydsudans vicepresident. Frågan många ställer sig nu är huruvida dessa två män verkligen kan samarbeta, och kan avtalet verkligen återställa freden i världens yngsta land?

Salva Kiir har lett Sydsudan sedan dess utträde från Sudan 2011, ett styrande som inte skapat någon stabilitet, ekonomisk utveckling eller tro på framtid för de drygt 11 miljoner invånarna i landet.

Tidigare vicepresident Riek Machar - Foto: Hanna McNeish
Tidigare vicepresident Riek Machar – Foto: Hanna McNeish

I december 2013 utbröt konflikter och en maktkamp tog sin början när Machar, som fram till juli 2013 varit landets vicepresident, tog till strid för att avsätta sittande president Kiir efter att denne avsatt Machar från sin vicepresidentpost. Machar menar att Kiirs agerande grundar sig i ett försök till att införa diktatorsstyre i landet, samtidigt som Machar i februari samma år ska ha låtit meddela att han ämnade utmana Kiir om posten som landets president.

Tusentals människor har dödats i konflikterna och miljontals är på flykt och lever på randen av svält. Civila bränns ihjäl, drivs från sina hem och många söker sig nu till grannländerna.

FN krävde för en tid sedan att ett fredsavtal mellan stridande parter skulle undertecknas, och man har hotat med konsekvenser som sanktioner och ytterligare vidtagna åtgärder.

– Nivån på våldet och grymheten i attackerna som går ut över civilbefolkningen visar på motsättningar som går långt bortom politiska meningsskiljaktigheter, säger FN:s chef för humanitära ärenden, Stephen O´Brien.

Rebelledaren och tidigare vicepresident Machar undertecknade avtalet redan förra veckan, men president Kiir vägrade då att skriva under. Presidenten menade att han hade ett antal reservationer gällande avtalet och inte kunde skriva under. Bland annat vände sig presidenten mot ett införande av en demilitariserad zon i Juba och att tvingas återföra Machar på posten som vicepresident.

FN ska då ha gett Kiir en tidsfrist om två veckor för att ha avtalet signerat. Under onsdagen ska Kiir slutligen gett med sig, men med orden om att han fortfarande hade reservationer. Detta är något som oroar övriga ledare inom Afrikanska Unionen, men kanske framförallt Sydsudans invånare.

Det är inte första gången som dessa stridande parter undertecknar avtal. Man har tidigare skrivit på avtal om vapenvila, men dessa har inte hållits. Förtroendet för att de två sidorna ska hålla detta fredsavtal är därför ganska svagt.

Hjälparbetare mördade

Samtidigt som fredsavtalsförhandlingarna för Sydsudan hållits i Etiopien, kommer rapporter om två mördade hjälparbetare för Läkare utan gränser. Hjälparbetarna var Sydsudanesiska medborgare och jobbade vid ett sjukhus i staden Leer.

Inga exakta detaljer är ännu rapporterade gällande de inträffade dödsfallen. Hittills har mer än 30 biståndsarbetare dödats i konflikterna i Sydsudan.

Reaktioner på undertecknandet

Sydsudans president Salva Kiir Manyard Foto: Al Jazzera English
Sydsudans president Salva Kiir Manyard Foto: Al Jazzera English

FN-chefen Ban Ki-moon välkomnar undertecknandet av fredsavtalet, men låter via sin talesman hälsa att det också måste fullföljas.

Susan Rice, president Barack Obamas nationella säkerhetsrådgivare, säger att USA välkomnar uppgörelsen som ett ”första steg” mot ett slut på konflikten, men att det kommer ta ”hårt arbete” för att genomföra avtalet.

Amerikanska utrikesdepartementets talesman John Kirby är tydlig i sitt ställningstagande och säger att om Kiir agerar på sina reservationer och tar tillbaka affären, kommer USA stödja ytterligare FN-sanktioner.

Ugandas president Museveni, Etiopiens premiärminister Desalegn och Kenyas president Kenyatta säger allihop att det var ”en lycklig dag för alla i regionen” att avtalet undertecknades och att Sydsudans ledare nu måste fokusera på framtiden.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

2 reaktioner till “Fredsavtal tecknat i Sydsudan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.