Mabou Jawo, Stockholm 2015.

Mabou Jawo aktuell med ny EP

Rapparen Mabou Jawo, tidigare känd som ”Bobo”, är i höst aktuell med EP:n SFDB, sen första dagen Bobolaget. Efter framgångar med låtar som ”Kolla på mig nu” och ”Nunna” har musiken utvecklats och blivit mer personlig – ärligare.

Mabou Jawo, Stockholm 2015.
Mabou Jawo, 24 år. Rappare från Täby aktuell med nya EP:n ”SFDB, sen första dagen Bobolaget” Foto: Viktor Wrange

Vi möts vid Teaterbaren på kulturhusets tak en gråmulen dag i juli. Mabou anländer något sen till följd av en konfrontation med en grupp SL kontrollanter. Vi beklagar oss båda över kollektivtrafikens prishöjningar som lett till att många hoppar (klättrar) över spärren. Med varsin cider slår vi oss ner vid ett bord med utsikt över Sergels torg i hopp om att solen snart skall infinna sig.

Kärleken till hemorten Täby framträder tidigt.

”Atmosfären och människorna är speciella, alla är hjälpsamma och det är kärlek. Det är nog unikt.”

Sambon Lidia som också är närvarande nickar instämmande. Det blir tydligt att denna Täby-patriot (Mabous egen referens, reds anm) har en historia att berätta. I tonåren kretsade hans liv kring fotbollen. Ett intresse som delas med flera av hans framgångsrika bröder, spelare inom Allsvenskan samt Superettan. Vid 19 års ålder tvingades han dock lägga proffsdrömmarna på hyllan till följd av skador, ett beslut som tynger honom än.

Uppväxten har under perioder varit turbulent. Skolan var inget som lockade och han är öppen med sina möten med kriminalitet. Han beskriver den gemenskap som återfinns inom den kriminella världen men att det inte är hållbart i slutändan. Självacceptansen är något som imponerar. Han understryker att han varken döljer eller glorifierar händelser, men att allt som skett skapat den han är idag.

Beslut han fattat har ibland möts av motstånd från familjen men de har aldrig svikit hans sida. Stoltheten är otvetydig när han talar om föräldrarna som lämnande Gambia för att påbörja vad som skulle komma att bli ett fantastiskt liv i Sverige. Att ha föräldrar från en annan kultur kunde ibland vara speciellt. Skrattandes berättar han om att de ibland kanske var lite mer högljudda.

Mötet äger rum enbart ett par dagar efter Adam Tenstas uttåg ur TV4-soffan. Vårt samtal flätar in ämnen som främlingsfientlighet, rasism, etnicitet och kultur. Återigen imponerar Mabou med sin ovilja att placera människor, inklusive sig själv i fack. Han säger klart att han är svensk, med två gambiska föräldrar. Kulturellt sett är nätverket brett och han rör sig mellan alla samhällets delar med synen att om någon är ”schysst” så är de välkomna att ”hänga”. I ett samhälle där människor ständigt tilldelas etiketter och i en politisk sfär av motsättningar inger han ett lugn.

Musikens utveckling

Sedan tio års ålder har musiken varit en stor del av Mabous liv. Drömmen om att bli artist väcktes i samband med att han fick följa med kusinen Musa Jallow, även känd som Dj Black Moose, på spelningar runt om i landet. De första framträdandena skedde som gästinslag hos andra rappare. Viljan att stå starkt på egna ben växte och 2013 släpptes den egna EP:n ”Kolla på mig nu”.

Sedan dess har det varit relativt tyst kring Mabou. Åren som följt beskriver han som tunga. Efter flera vänners dödsfall och andra motgångar försvann kreativiteten och han hamnade i ett mörker. Med stöd av familj, sambon och managern Johan Viktor har han tagit sig upp igen. De senaste åren har medfört en känslomässig utveckling vilket avspeglas i hans skapande. Musiken är ärligare nu.

Han medger att vissa kan komma att känna sig sårade, det är omöjligt att hänsyn till alla. Det är tydligt att denna rappare inte ursäktar sin musik.

Mabou Jawo, Stockholm 2015.
Mabou Jawo, 24 år. Rappare från Täby aktuell med nya EP:n ”SFDB, sen första dagen Bobolaget” Foto: Viktor Wrange

”Man kan inte göra alla nöjda. Jag bryr mig mindre, kör bara och skiter i”

Skapandet för Mabou är inget ”lallande”, i en tid där internet möjliggör för alla att släppa låtar är kvalité vägen till framgång.

Den kommande EP:n ”SFDB,sen första dagen Bobolaget” är skapad tillsammans med No Faces Unity Yard. Enligt honom själv får lyssnaren möta den riktiga Mabou Jawo. Även artistnamnet ”Bobo” är avlägsnat och Mabou går nu endast under sitt födelsenamn.

Mot slutet av vårt möte omfamnar solen oss och något poetiskt infinner sig, mörkret har bytts mot ljus. Nu återstår att se om denna Täby-patriot lyckats fånga den fängslande historia som är hans liv.

 

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.