SVTs Grotesco marknadsförs med Blackface (Uppdaterad)

SVTs humorprogram Grotesco har vid flera tillfällen skapat kritik. Nu är de klara för en tredje säsong i SVT och protesterna lär inte låta vänta på sig. På en bild på SVTs hemsida kan vi se ett så kallat Blackface. SVT har vid tidigare tillfällen blivit kritiserade för att använda sig av kränkande och diskriminerande nidbilder och stereotypa bilder och karaktärer av svarta, asiater och personer inom HBTQ-rörelsen.

Bild: Skärmdump från SVTs hemsida
Bild: Skärmdump från SVTs hemsida

Efter den debatt som varit de senaste åren om Blackface och andra stereotypa bilder, är det med viss förvåning att SVT ännu en gång missar hela målet när de skjuter skarpt i humorvärlden.

Det finns debattörer i dessa frågor som menar att humorn på något sätt ska vara skyddat från att kritiseras i dessa frågor. Det finns dock en uppsjö av kritiker som menar att det handlar om exkluderande och diskriminerande och att det måste vara lätt att hitta humor där man inte kränker olika minoritetsgrupper.

Då den tredje säsongen fortfarande är i planeringsstadiet, framgår det inte om bilden på hemsidan är från tidigare inspelningar, eller om den karaktär som visas upp kommer att användas i seriens kommande säsong. Reaktionerna har dock inte låtit vänta på sig, med anledning av den bild som nu har publicerats, oavsett om det är en ny eller gammal bild.

Så här säger grundaren och admin av Facebookgruppen Fokus Afrofobi, en plattform som specifikt behandlar den rasism som afrosvenskar utsätts för:

”SVT har valt att fortsätta sända den populära humorgruppen Grotesco. I lanseringen på SVT:s hemsida finns en bild som många anser väldigt stötande och kränkande. Det som är uppseendeväckande är att en av deltagarna i gruppen är målad i Blackface; som afrosvensk anser jag det osmakligt att SVT valt att helt oreflekterat kränka en redan eftersatt grupp i samhället. Jag kräver nu ett svar av Mats Grimberg som är projektledare och genreansvarig för humor på SVT nöje, Stockholm. Fokus afrofobi finns på Facebook, Twitter och Instagram”

Så här skriver SVT själva på sin hemsida om kritik som tidigare riktats mot Grotesco:

”Humorgruppen har förutom de två tidigare säsongerna som sändes hösten 2007 och 2010 även stått för pausunderhållningen i Melodifestivalen 2009 och medverkat i Allsång på Skansen 2011. Det senare som bestod av sångnumret Bögarnas fel ledde till en polisanmälan som sedan lades ned. Även numret Tingeling från Melodifestivalen som i en rysk tappning ledde till en kontrovers och protester från den ryska ambassaden.”

Fotnot: Afropé.se har försökt nå ansvariga på SVT under eftermiddagen, utan framgång.

Uppdatering 4/9-2015:

SVTs Mats Grimberg som är genreansvarig Humor/Projektledare på SVT Nöje har nu återkommit med följande svar:

”I samband med publiceringen igår gjordes ett olyckligt bildval. Bilden är hämtad från sketchen Trail som gjordes för åtta år sedan (2007) innan debatten om blackface förts på allvar i Sverige. Det var en filmparodi på ett amerikanskt sydstatsdrama om en svart man som stod oskyldigt åtalad för ett mord han inte begått. Grotesco gör sedan januari 2015 en version av samma sketch i föreställning ”Grotesco på Scala” och har valt att göra om den karaktären till vit. Just av skälet att de inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp.

Vi tog bort bilden kort efter publiceringen och beklagar att den överhuvudtaget publicerades.”

HÄR kan du finna mer information om Blackface.
HÄR kan du läsa mer om olika kränkande nidbilder.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.