Provocerande uttalande från Grotesco

Igår kunde vi meddela att Grotesco ska köra en säsong till, vilket SVT meddelade på sin hemsida igår. Samtidigt så marknadsfördes detta med en nidbild av ett så kallat blackface. Idag kunde vi uppdatera vår nyhet med ett svar från en ansvarig från SVT, nämligen Mats Grimberg. I det svaret framkom nya uppgifter till Afropé som vi ville kolla av.

Bild: Skärmdump från SVTs Grotesco
Bild: Skärmdump från SVTs Grotesco

Svaret som Mats Grimberg gav, var följande:

”I samband med publiceringen igår gjordes ett olyckligt bildval. Bilden är hämtad från sketchen Trail som gjordes för åtta år sedan (2007) innan debatten om blackface förts på allvar i Sverige. Det var en filmparodi på ett amerikanskt sydstatsdrama om en svart man som stod oskyldigt åtalad för ett mord han inte begått. Grotesco gör sedan januari 2015 en version av samma sketch i föreställning ”Grotesco på Scala” och har valt att göra om den karaktären till vit. Just av skälet att de inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp.

Vi tog bort bilden kort efter publiceringen och beklagar att den överhuvudtaget publicerades.”

Ett misstag kan ju ske ibland, det är dock anmärkningsvärt att det sker på SVT efter alla dessa debatter under flera år nu. Men svaret väckte även nya frågor hos Afropé, nämligen varför man valt att ändra hela karaktären till en vit person, i stället för att ta in en svart skådespelare, så vi skickade även denna fråga vidare till Mats Grimberg. Han hänvisade oss då vidare till Grotescoproduktionen, då han menar att SVT ligger utanför dess regi. Afropé mailade därför Micke Lindgren från Grotesco med följande fråga:

”I stället för att använda ett blackface, alternativt att ändra en svart karaktär till en vit, varför kunde ni inte bara ta in en svart skådespelare? Det är ju inte jättemånga svarta skådespelare som har möjlighet att få arbete i Sverige idag och inte blir det bättre av att man antingen tar in vita skådespelare som målar sig i blackface, alternativt ändrar svarta karaktärer till att bli vita, så ytterligare en vit skådespelare får ett jobb som en svart inte erbjuds.”

Denna fråga har Afropé ännu inte fått svar på. I stället har Grotesco gått ut med följande information på sin Facebooksida:

”SVT har lagt ut en pressbild på Grotesco där en av oss är sminkad till afro-amerikan. Det har upprört många, och vi är ledsna över det. Vi har tagit bort bilden från våra sociala medier.
Den är hämtad från sketchen ”The Trial” som gjorde för åtta år sedan, innan debatten om blackface förts på allvar i Sverige. Det var en filmparodi på ett amerikanskt sydstatsdrama om en svart man som stod oskyldigt åtalad för ett mord han inte begått. Vi gör nu sedan januari 2015 en version av samma sketch i vår föreställning ”Grotesco på Scala” och har valt att göra om den karaktären till vit. Just av skälet att vi inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp.
Med detta sagt förbehåller vi oss rätten att även i framtiden sminka vem som helst av oss till vilken karaktär som helst, om vi har en idé som motiverar det.”

Ett svar som stämmer väldigt väl överens med det svar som SVTs Mats Grimberg gett Afropé, så den ena frågan är nu, vems är svaret? SVTs eller Grotesco? Och den andra frågan är nu de sista två meningarna i Grotescos svar på Facebook:

Grotesco är en antirasistisk humorgrupp.
Med detta sagt förbehåller vi oss rätten att även i framtiden sminka vem som helst av oss till vilken karaktär som helst, om vi har en idé som motiverar det.”

Den slutkommentaren har ett flertal personer menat är provocerande. Innebär det att Grotesco inte kommer att ta hänsyn till minoriteter i framtiden, utan göra narr av dem? Att de förbehåller sig rätten att måla ett nytt blackface eller liknande när de har en idé som motiverar det? Och framför allt, göra detta och ändå anse sig vara antirasister?

Det är de frågor som många ställer sig nu.

Fotnot: HÄR kan men se klippet Grotesco gjort tidigare och som bilden hämtats från. (Varning för stötande innehåll).

Vår artikel från igår kan du läsa HÄR!

HÄR kan du finna mer information om blackface.
HÄR kan du läsa mer om olika kränkande nidbilder.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.