Svensk misstänks ha deltagit i massaker i Rwanda – åtalas

En man i 60-års åldern åtalas nu i Sverige för att ha deltagit i grovt folkrättsbrott och folkmord i Rwanda 1994. Mannen är svensk medborgare och har bott i Sverige sedan 2002. Mannen greps för ett år sedan och har sedan dess suttit häktad. Mannen misstänks ha deltagit i och delvis lett massakrer. Mannen ska enligt åtalet ha varit en lokal ledare för en grupp hutuer som gjort sig skyldiga till massakrer mot tusentals tutsier.

Foto: Fanny Schertzer
Foto: cc Fanny Schertzer

Rättegången planeras börja den 16 september och pågå ett halvår, då rätten även ska besöka Rwanda för att titta på brottsplatserna där dåden ska ha skett. Åtalet ska gälla fem olika brottsplatser där sammanlagt tusentals personer dödats.

Åklagare Tora Holst, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm ska enligt SVT ha uppgett:

– Han ska ha lett sina landsmän och anstiftat dem till det här

Ett tidigare folkmordsåtal har väckts i Sverige. 2011 blev rwandiern Stanislas Mbanenande gripen och dömdes den 19 juni 2014 av Svea hovrätt till lagens grövsta brott: folkmord. Han dömdes till livstids fängelse. Det finns dock inga kopplingar mellan den tidigare dömde och den nu åtalade mannen.

Enligt uppgifter ska svenska myndigheter ha fått tips om att den nu åtalade mannen befann sig i Sverige från Genocide Fugitive Tracking Unit, genom täta kontakter med myndigheter i Rwanda. Uppgifter som visade sig stämma.

Utöver att så många människor berövades livet i Rwanda under 1994, så har folkmorden även burit med sig oändligt mycket brutalitet, smärta och sorg hos oräkneliga människor.

Man beräknar att cirka 800 000 civila dödades i ett systematiskt folkmord i Republiken Rwanda mellan den 6 april och 18 juli 1994. I huvudsak var det tutsier som dödades, men även hutuer som motsatte sig skeendet. FN och västvärlden har fått skarp kritik för sin frånvaro och sitt agerande under folkmordet. Belgien har beskyllts för att ha stor skuld i detta folkmord, efter hur landet efterlämnades efter kolonialtiden. Mer om historia runt folkmorden i Rwanda 1994 kan ses i en dokumentär. Mer information finns HÄR!

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.