En ny människoart kan ha upptäckts i Sydafrika

Forskare hävdar att de har hittat en tidigare okänd människoart i Sydafrika. Upptäckten har väckt stort intresse i den vetenskapliga världen.

Homo_naledi_2
Homo naledi Foto: Lee Roger Berger research team

Över 1500 benbitar från minst 15 olika individer har hittats i en grotta, som heter Rising Star, lite utanför Johannesburg i Sydafrika. Arten, som nu har döpts till Homo naledi, räknas nu som ett av de största fynden som gjorts på den afrikanska kontinenten.

Mycket av det material som hittats är ofullständigt men helhetsmässigt ger fossilen en ganska god bild av arten, menar forskarna. Det problematiska med fyndet är att det är svårt att åldersbestämma fossilen och det leder även till problem med att placera ut den på släktträdet.

Trots svårigheterna med åldersbestämningen jämförs den nya arten med en av de äldsta och mest primitiva människoarterna, Homo habilis, eftersom storleken på hjärnan är väldigt liten men även på grund av en väldigt liten kropp, cirka 45 kilo och 150 centimeter lång.

Foto: Brigante mandrogno
Homo naledi Foto: Brigante mandrogno

Men Lars Werdelin, paleontolog på Riksmuseet i Stockholm, vill också uttrycka sin försiktighet i att utvärdera det fossila fyndet. Han är osäker på om det är en ny art som upptäckts.

Upptäckten har redovisats i den vetenskapliga tidskriften Elife men skall även presenteras i National Geographic kommande nummer.

Mireille Rosas
Mireille Rosas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.