Thuram, Faal, Alem och Boswell – afroeuropeiskt på gång i Göteborg

Kulturellt med afroeuropeiska huvudpersoner på gång i Göteborg. Är du ett fotbollsfan, gillar konst eller teater? Eller kanske allt detta och också intresserar dig för frågor som rör kulturella olikheter, rasism, folkvandring, namn och normer. Då kan du skatta dig lycklig om du befinner dig i Göteborg. Fredag, lördag och söndag bjuder på spännande besök och premiärer och under kommande veckor efter detta finns möjlighet att insupa konsten och teatern du kommer att få läsa om nedan.

Pressbild, föreställningen "Namn:" - Foto: Ola Kjelbye
Pressbild, föreställningen ”Namn:” – Foto: Ola Kjelbye

Fredag 25 september bjuder på urpremiär av föreställning ”Namn:” på Backa Teater. Där ser vi bland andra skådespelarna Ibrahim Faal och Hannah Alem Davidson. Föreställningen handlar kort och gott om namn. Den vrider och vänder på namn och normer – vad skulle hända om alla bytte namn med varandra eller om ingen hette någonting.

Publiken bjuds på sång, dans och en nypa anarkism enligt Backa Teaters hemsida. Vad skulle du vilja heta?

Boka och köp dina biljetter HÄR.
”Möt” skådisarna HÄR.
Mer hos Afropé om Ibrahim Faal HÄR.


På lördag, 26 september, är det premiär för utställningen ”Resor/journeys”, en del av GIBCA Extended – sidoprogram till GIBCA, Göteborgs internationella konstbiennal med temat: A story within a story, på Blå Stället i Angered.

Pressbild. #gibcaextended Phoebe Boswell working on TRAMLINES - Foto: Samuel Wahlstedt
Pressbild. #gibcaextended
Phoebe Boswell working on TRAMLINES – Foto: Samuel Wahlstedt

Phoebe Boswell – född i Kenya, uppväxt i Mellanöstern och idag bosatt i England – är en av tre konstnärer som ställer ut och håller samtal om sin installation under utställningsperioden. Hennes installation ”Tramlines” visar en sju meter lång teckning och porträtt av spårvagnsresan mellan Linnéplatsen och Angered Centrum och en större installation av Boswell finns att se på Hasselblads Center.

Under premiärdagen (26/9) i Blå Ställets konsthall hålls vernissage med livemusik av World Music Culture Club, 14.00. Vernissageöppningen pågår 13.00 – 16.00.

Den 28 september finns sedan möjlighet att lyssna till Boswells egna berättelse om utställningen och hennes andra installationer.
Samtalet hålls på engelska och det är fri entré.

Utställningen finns tillgänglig 26 september – 24 oktober.
Mer om denna kan du läs HÄR.
Konstnärens hemsida finner du HÄR.


Söndagen 27 september besöker forna fotbollsproffset Lilian Thuram Göteborgs Bok och Biblioteksmässa i egenskap av författare till boken ”Mina svarta stjärnor – från Lucy till Obama”, men också som samhällsengagerad debattör i frågor som rör rasism och rasfördomar.

Kön av fans som ville ha tröjor signerade, en kram eller bara ett foto med världsmästaren, ringlade sig lång efter föreläsningen på Stockholms Stadsbibliotek. Foto: Aminta Merete
Kön av fans som ville ha tröjor signerade, en kram eller bara ett foto
med världsmästaren, ringlade sig lång efter föreläsningen på
Stockholms Stadsbibliotek.
Foto: Aminta Merete

Thuram har spelat för storklubbar som FC Barcelona, Juventus och Parma. Han var också med under franska herrfotbollslandslagets storhetstid runt slutet 90-tal, till början 2000-tal, då Frankrike vann VM 1998 och EM 2000. Thuram har efter sin fotbollskarriär arbetat helhjärtat med frågor som rör rasism och rasfördomar och reser runt i världen för att väcka debatt och skapa dialoger kring dessa frågor. Mycket av sitt jobb med dessa frågor har Thuram centrerat kring skolan och ungdomar via sin stiftelse Fondation Lilian Thuram – Éducation contre le racisme (utbildning mot rasism).

Senaste boken är en annorlunda historiebok och enligt bokförlaget Vaktel, som ger ut boken på svenska, är utgångspunkten en skarp kritik mot den gängse historieskrivningen som genom osynliggörandet av svarta människor har en rasistisk grundton. I sitt förord skriver Thuram bland annat att ”de flesta människor i Europa lära sig något om svarta i historien först när dessa uppträder som för den vite mannen objektifierade slavar”.

Boken består av ett antal biografier av svarta personligheter genom historien: Individer som vår “urmoder” Lucy, Billie Holiday, Angolas drottning Anne Zingha, Frantz Fanon, Mohammed Ali, Rosa Parks,
Toussaint L’Ouverture, Alexander Pusjkin och Harriet Tubman.

Förutom boksignering kommer Thuram också att delta i en paneldialog tillsammans med bland annat EU-parlamentarikern Soraya Post och Staffan Tapper från Fotboll mot rasism.

Programmet för Thurams medverkan under mässan hittar du HÄR.
Mer om boken ”Mina svarta stjärnor – från Lucy till Obama” hittar du HÄR.
Läs mer om när Afropé träffade Thuram i Stockholm HÄR.

 

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Thuram, Faal, Alem och Boswell – afroeuropeiskt på gång i Göteborg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.