Desmond Tutu uppmanar världens ledare att agera mot klimathotet

Sydafrikas förre ärkebiskop Desmond Tutu har genom att starta en namninsamling nu satt tryck på några av världens ledare för att agera mot klimathotet. Uppmaningen riktar sig till USAs president Barack Obama tillsammans med FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon, och kräver handling för att hantera det stora klimathot vi ställs inför.

Namninsamlingen som bedrivs via Change.org har redan fått över 300,000 underskrifter och ingår i ett större nätverk av religiösa ledare världen över som inför det toppmöte som kommer att hållas i Paris i december, vill uppmana världens ledare att agera omedelbart för att stoppa klimatpåverkan.

Sydafrikas förre ärkebiskop Desmond Tutu. Foto: Elke Wetzig (Elya)
Sydafrikas förre ärkebiskop Desmond Tutu. Foto: Elke Wetzig (Elya)

Tutu menar att klimathotet är en av vår tids största moraliska utmaning, och att det förutom att skada vår planets miljö även skadar vår hälsa, något som dessutom drabbar dom mest utsatta och fattiga hårdast. Vi måste därför börja agera och tillsammans jobba för en hållbar miljöutveckling, ett agerande som måste sträcka sig över alla nivåer, såväl globalt som lokalt, ända ner till våra dagliga liv. Uppmaningen som riktas främst till USAs Barack Obama och FNs Ban Ki-Moon ställer upp ett antal konkreta mål, där det viktigaste är att all energi år 2050 kommer från hundraprocentigt förnyelsebara källor. Dessutom måste koldioxidutsläppen helt upphöra och investeringar måste göras för att stötta hållbar utveckling. Detta för att kunna bygga en inte bara miljömässigt hållbar framtid utan även en värld som kännetecknas av inkludering och balans.

Kampanjen, som leds av bland annat Tutu går under namnet Faiths For Earth och bakom kampanjen står organisationen Religions for Peace, en samling av globala religiösa ledare som gått samman över religionsgränserna för att bevara freden genom olika former av aktioner. Kampanjen Faiths For Earth har nyligen lanserats i 195 länder världen över och riktar sig till världens ledare, samtidigt som ett löfte om att vi alla tillsammans kan göra bättre och bidra till positiv utveckling.

Uppmaningen avslutas med orden ”Let us act now, boldly and together, to build a better life for all!”
(svensk översättning: ”Låt oss agera nu, djärvt och tillsammans, för att bygga ett bättre liv för alla!” (reds. anm.))

Vill Du skriva på namninsamlingen finns den HÄR

Mer information om Religions for Peace hittar Du HÄR

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.