Saudiarabiens kung och kronprins har beställt en utredning efter den panikartade rusning som skedde i Mina, i utkanten av Mecka under torsdagen, och som tagit minst 719 pilgrimers liv och skadat nära 900. Samtidigt har flera kritiska röster höjts mot prins Khaled al-Faisal, som under torsdagen ska ha lagt skulden på ”pilgrimer av afrikanska nationaliteter”. Göteborgs gambiska pilgrimer på plats i Mecka är några av dem som uttryckt sin besvikelse över uttalandet.
Platsen i Mina där dödsolyckan inträffade – Skärmavbild, Al Jazeera live
Prins Mohamed bin Nayef, som är ordförande i Saudi Hajj-kommittén, lät under ett möte på torsdagen meddela att en utredning skall göras av den rusning som tagit över 700 liv. Resultaten från utredningen ska sedan överlämnas till kung Salman, som man menar kommer att vidta lämpliga åtgärder.
Prins Khaled al-Faisal från Saudis centrala Hajj-kommitté har skyllt paniken på ”några pilgrimer av afrikanska nationaliteter”. Något som kritiserats på många håll. Av de många vittnesmål som hörts sedan olyckan inträffade finns många motstridiga uppgifter om olycksorsaken, däribland kritik mot säkerheten i Mecka. Att lägga skulden på pilgrimer i en sådan här situation, och då också ett specifikt folk, ser många som ytterst problematiskt.
– Vi uppmanar de saudiska myndigheterna att inte lägga skulden på pilgrimer för att inte ha lytt instruktioner, säger chefen för Nigerias Hajj-delegation, emiren av Kano Muhammadu Sanusi II
– Den saudiska regeringen bör ta ansvar för denna sorgliga händelse… misskötsel och oegentligheter har orsakat denna katastrof, säger Irans ayatolla Ali Khamenei, som också utlyst tre dagars landssorg i Iran.
Gambiska pilgrimer från Göteborg på plats i Mecka
Afropé har under fredagsförmiddagen varit i kontakt med Göteborgs gambiska delegation på plats i Mecka, som berättar att de alla mår bra och att de hade hunnit röra sig från olycksplatsen någon timme innan paniken och rusningen ägde rum under torsdagsmorgonen. De mötte dock ambulanser och kunde märka av hur oron spred sig under förmiddagen. Yahya Drammeh, Momodu Dumbuya och Lamin Anta Jarju är alla besvikna på hur Saudiarabien vill skuldbelägga pilgrimer av afrikansk härkomst på det sätt som gjorts i media.
”Varma hälsningar och Eid Mubarak till er alla från Göteborgs gambiska pilgrimer” – Foto: Privat
– Vi känner givetvis besvikelse över att skuld försöker läggas på folk av afrikansk nationalitet i en sådan här tragedi. Vi har själva fått erfara stora säkerhetsbrister här i Saudiarabien, där säkerhetspersonal inte heller kan läsa eller prata engelska, berättar Momodu Dumbuya för Afropé.
– Skulle man på något sätt hamna fel eller tappa bort sig så blir språket lätt ett problem, det finns inte tillräcklig hjälp att få för att ta sig tillbaka rätt. Då är man lätt förlorad här, fortsätter Momodu och säger sedan,
– Vi har därför hela tiden talat om vikten att hålla ihop som grupp. Vi följer vår planering och vårt upplägg för att fullfölja vår Hajj och stämningen här är bra. Vi lugnar varandra och känner ingen oro
för att något mer ska hända nu.
Pilgrimer från Göteborgs gambiska delegation i Mecka – Foto: Privat
Yahya Drammeh skickar en extra hälsning till Gambiska föreningen i Göteborg och säger;
– Vad vi vet har ingen pilgrim från Sverige förolyckats eller dödats i tragedin. Allteftersom andan här höjs är folk nu mer beslutsamma än någonsin att fullfölja sin pilgrimsfärd. Fortsätt att hålla oss i era böner, då vi fortfarande har en bit kvar.
Många spekulationer om orsaken till olyckan
På vissa håll menar man att orsaken till olyckan ska vara en grupp med pilgrimer som inte följt de anvisningar som finns för vilka tider och i vilken ordning man som grupp ska röra sig i området. Två grupper ska därför ha krockat med varandra i en korsning och paniken ska ha varit ett faktum. Andra menar att de höga temperaturer som just nu råder i Mecka, tillsammans med trötthet kan vara en bidragande orsak till katastrofen.
Samtidigt ska chefen för Irans Hajj-organisation, Said Ohadi, uttryckt i TV att;
– två vägar hade stängts nära platsen för ritualen för den symboliska steningen av djävulen, där panikartad flykt inträffade. Detta orsakade denna tragiska händelse. /…/
– Nedstängningen hade lämnat bara tre vägar in till området där steningsceremonin hölls.
Påven visar delaktighet
Påven är en av dem som visat sitt deltagande i den tragiska händelsen i Mecka. Påve Franciskus talade under en gudstjänst i St Patricks katedral om ”tragedin som drabbat Mecka”. Han uttrycker sin ”närhet” med världens muslimer efter att de mer än 700 pilgrimerna dödats i den panikartade rusningen i Mina.
– Min omtanke och närhet med tanke på den tragedi deras folk har lidit i dag i Mecka. I detta ögonblick av bön, förenar jag mig med er alla i bön till Gud, vår fader, allsmäktig och barmhärtig.
Bland de offer som hittills rapporterats fanns ett fåtal pilgrimer från Niger, Tchad och Kenya. Iran ska ha förlorat över hundra pilgrimer i tragedin.
Paniken och rusningen startade vid niotiden på torsdagsmorgonen lokal tid och temperaturen i Mina under torsdagen var uppe i 46 grader.
En tanke på “Svenska pilgrimer till Afropé: "… stora säkerhetsbrister här i Mecka"”