Mecka: ännu fler bekräftats döda och här kan du läsa vilka länder de kom ifrån

Under lördagen har dödsantalet av nedtrampade pilgrimer i Mecka på torsdagen ytterligare reglerats uppåt. Saudiarabiens hälsominister har gått ut med dödssiffran 769 personer. Nu finns även uppgifter om vilka länder som de omkomna pilgrimerna kommer ifrån.

Antal döda pilgrimer Källa: AFP Bild: Afropé
Antal döda pilgrimer Källa: AFP Bild: Afropé

Saudiarabien har fått motta hård kritik för händelsen med de många döda och skadade. Säkerheten runt de heliga platserna i Mecka med omnejd har ifrågasatts och kritiserats hårt. Bin Nayef som är ordförande i utskottet Saudi Hajj har beställt en utredning om den panikartade rusningen under en symbolisk ritual där pilgrimerna ”stenar djävulen”. Hundratusentals pilgrimer beräknas ha befunnit sig på bron Jamarat i Mina, strax utanför den heliga staden Mecka.

Kung Salaman, vars officiella titel är ”förvaring av de två heliga moskeérna” i Mecka och Medina, har även han beordrat en översyn av hur pilgrimsfärden Hajj är organiserad.

I fredags var Afropé i kontakt med några av de pilgrimer som fanns på plats från Göteborg och deras kritik av både säkerhet och brist på språkkunskaper.

Ett flertal afrikanska länder har bekräftat dödsfall från händelsen. Marockanska medier har uppgett att 87 marockanska medborgare omkommit.

Nigerias president Muhammadu Buhari uppmanade kung Salman ”att säkerställa en omfattande och grundlig utredning som kan identifiera eventuella brister i Hajjs organisation.” Buhari sade även att hans land har förlorat en framstående journalist, en professor och flera andra i denna tragedi.

 

Bilden är från ett tidigare tillfälle

Källa: AFP, Al Jazeera

Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.