Dansk man häktad i Sydafrika, misstänkt för att ha avlägsnat ett flertal kvinnors könsorgan

En dansk man i Sydafrika misstänks för att ha avlägsnat ett flertal kvinnors könsorgan. Mannen, som uppges vara i 63-årsåldern, är nu misstänkt för ett antal brott. Bland annat misstänks mannen för sexuella övergrepp, våld, hot och brott mot delar av läkemedelslagen, då 21 paket med delar av kvinnors könsorgan återfunnits i mannens frys. Kirurgisk utrustning, bedövningsmedel och hundratals foton av kvinnliga könsorgan har också hittats.

Foto: PIERRE ANDRE LECLERCQ
Pretoria Foto: PIERRE ANDRE LECLERCQ

Mannen greps den 17 september och sitter nu häktad. I måndags förlängdes häktningen.

Mannens 28-åriga fru ska vara en av de misstänkta offer som mannen ska ha utsatt.

Tidningen Star har uppgett att mannens fru varit tillbaka i Sydafrika efter att ha flytt från Lesotho.

Enligt sydafrikanska myndigheter uppges att hustrun anmälde mannen i februari och även tidigare denna månad. Anmälningarna mot maken ska ha skett både i Lesotho och Sydafrika. Polisen arbetar nu med fallet för fullt och försöker även få kontakt med en av mannens tidigare flickvänner i Lesotho, som tycks ha gått under jorden.

Mannen själv menar att könsorganen är hans hustrus verk och att hon vill skylla det hela på honom då de ligger i skilsmässa och i vårdnadstvist om barnen. Detta trots att de könsorgan som hittats har återfunnits i mannens frys och hustrun inte bott i den bostaden sedan början av 2015.

”Enligt mannen är det sant att han har tagit en serie bilder av omskärelse, men han har inte själv utfört någon omskärelse – åtminstone inte i Sydafrika”, enligt danska Ekstra Bladet.

Många sydafrikaner rasar nu över att den danska mannen haft arbets- och uppehållstillstånd i landet, då det krävs att man uppvisar ett rent straffregister från en persons hemland för att kunna få arbets- och uppehållstillstånd i Sydafrika. Trots att den danska mannen har åtskilliga domar på sig i Danmark för olaga vapeninnehav har han ändå haft arbets- och uppehållstillstånd under nio år. Detta strider mot sydafrikansk lagstiftning. I Sydafrika ska mannen ha drivit en vapenbutik.

Mannen misstänks nu även för att ha betalat mutor för att kunna få sina tillstånd och polis och inrikesministeriet kritiseras nu kraftigt i Sydafrika och en utredning pågår i ärendet.

Kritik riktas också mot danska myndigheter som dansken uppgivit i en intervju i dansk media att den danska ambassaden i Pretoria nyligen förnyat hans pass och att de vid tiden för gripandet var i full gång med att hjälpa mannen att få ett danskt pass till hans fyraåriga son, som är född i Sydafrika. Sonen ska dock ha nekats dessa av de skäl att mannen dels inte hade vårdnaden om sonen. Ett annat problem uppges ha varit att mannen ska ha varit gift med två olika kvinnor.

Mannen uppges fortfarande vara gift med sin danska hustru som han har tre vuxna barn med, samtidigt som han även uppges vara gift med den kvinna från Lesotho, som nu har anmält honom för att ha skurit i hennes könsorgan. Den danska ambassaden i Pretoria har enligt Ekstra Bladet inte velat uttala sig.

Bilden har inget med artikeln att göra
Bilden har inget med artikeln att göra

Det är ännu osäkert hur många olika kvinnors könsorgan man funnit. Organen som hittats har återfunnits i 21 olika påsar, men man har ännu bara kunnat bekräfta att de kommer från sju olika kvinnor. Antalet kan dock komma att höjas allt eftersom utredningarna fortlöper.

”-Vi fann en påse från en Supermarket i mannen frys. I den låg det 21 små plastpåsar med namn och datum på. Vi tog ut en av påsarna och såg ett namn, ett årtal och ett land. Den var från 2010. Därefter sände vi resten till analys. Det visade sig att endast sju påsar innehöll kvinnliga könsorgan.

Men det gör inte historien om dansken mindre bisarr. De 14 andra påsarna visade sig nämligen innehålla tops, cellprover och bindor med blod på, bekräftade Sydafrikansk polis till Eksta Bladet.”

Mannen är också efterlyst i Danmark för olaga vapeninnehav. Den danska polisen har dock meddelat till danska media att man inte kommer att begära att 63-åringen överlämnas till danska myndigheter.

”- Vi har blivit kontaktade av de sydafrikanska myndigheterna, som frågade om vi vill ha honom utlämnad. På detta svarar vi till dem att vi inte vill ha honom innan målet mot honom är klar i Sydafrika, säger åklagaren Rikke Hald från Nordsjälland polisen.

63-åringen har under nio år varit på flykt från den danska polisen. Han togs 2006 med flera illegala vapen i sitt hem, men flydde till Sydafrika innan rättegången startade i Danmark. Han har därefter fått sex månaders ovillkorligt fängelse.”

Polisen utgår från att mannens advokat kommer att begära att en sinnesundersökning av mannen genomförs.

Källa: News24, Ekstra Bladet, Star, Network24, All Africa

Fatou Touray

En tanke på “Dansk man häktad i Sydafrika, misstänkt för att ha avlägsnat ett flertal kvinnors könsorgan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.