Åtta människor dödade i Burundis huvudstad Bujumbura i söndags

Natten mellan lördag och söndag var orolig med skottlossningar och bombningar i Cibitoke och Mutakura i utkanten av huvudstaden. På morgonen hittades åtta döda människor liggandes på olika gator i områdena. Alla döda var män som av polisen påstås ha varit kriminella och blev därför avrättade.

Bild: Privat
Bild: Privat

Burundi har varit oroligt sedan president Pierre Nkurunziza i april 2015 berättade att han skulle ställa upp som presidentkandidat en tredje period. Detta kontroversiella beslut, då en president i Burundi endast kan sitta två perioder enligt lag, har gjort att landet är oroligt. I juli genomfördes valet som har fördömts av Afrikanska unionen, EU och USA eftersom det inte anses som fritt eller rättvist.

Många människor i Burundi är rädda för att uttrycka sig kritiskt mot presidenten eller prata öppet om vad som pågår i landet. Nyligen sköts en människorättsaktivist i huvudet när han lämnade sitt kontor i centrala Bujumbura. Han överlevde och vistas nu i Belgien för att få behandling för sina skottskador. Människor gömmer sig för att inte bli hittade av polis och militär och många har redan lämnat landet. Burundi är på gränsen till ett nytt inbördeskrig* och FN:s människorättskommissionär varnade redan i juni för det. Sedan oroligheterna bröt ut i april är över 100 000 människor på flykt från Burundi.

*Mellan 1993-2005 var det inbördeskrig i Burundi.

Wictoria Trei
Wictoria Trei

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.