Positiv utveckling i kampen mot malaria resulterade i Nobelpris

I måndags tillkännagavs årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, ett pris som denna gång tilldelades 3 forskare för deras kamp mot sjukdomar orsakade av parasiter samt malaria. Samtidigt visar färsk statistik på hur dödsfall orsakade av malaria drastiskt sjunkit de senaste 15 åren.

De tre Nobelpristagarna är William C. Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. Campbell och Omura tilldelas priset för deras arbete att finna nya behandlingsmetoder för infektionssjukdomar orsakade av parasitmaskar. Det läkemedel som de båda forskarna upptäckte har bidragit till att minska förekomsten av en rad olika parasitsjukdomar, bland annat lymfatisk filariasis samt flodblindhet. Den tredje pristagaren, Youyou Tu tilldelades priset för sin upptäckt av Artemisinin, ett läkemedel som visat sig vara mycket effektivt vid malariabehandling och bidragit till att minska dödligheten drastiskt.

Youyou Tu tillsammans med sin handledare på China Academy of Chinese Medical Sciences 1950-tal. Foto:
Youyou Tu tillsammans med sin handledare på China Academy of Chinese Medical Sciences 1950-tal. Skapare: Xinhua News agency Källa: Chinadaily. (commonslicens)

Tu, som föddes 1930 i Kina är den tolfte i raden av kvinnor som tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Upptäckten av Artemisinin skedde då hon genom att leta i gamla örtmedicinrecept hittade växten Artemisia annua, och genom olika reningsprocesser kunde finna den aktiva substansen, Artemisinin.

Upptäckten av Artemisinin har tillsammans med en rad andra förebyggande åtgärder inneburit att antalet dödfall orsakade av malaria drastiskt har sjunkit de senaste 15 åren.

Mer än 6,2 miljoner dödsfall orsakat av malaria har sedan år 2000 undvikits, och främst bland barn under 5 år i Afrika söder om Sahara. Det är 6,2 miljoner människor som får möjligheten att leva och slippa dö i en sjukdom som kan behandlas. Mest påverkan har detta haft på just barnen under 5 år i Afrika söder om Sahara, där dödligheten relaterat till malaria minskat med 69 procent.

Röda blodkroppar infekterade av malaria. Foto: privat
Röda blodkroppar infekterade av malaria. Foto: privat

En av de åtgärder som visat sig effektiv är distributionen och användandet av impregnerade myggnät. I Afrika söder om Sahara har mer än 900 miljoner myggnät delats ut till familjer mellan åren 2004 och 2014. Resultatet av denna distribution kan ses i den undersökning som genomfördes dels i början av 2000-talet och sedan återigen 10 år senare. Undersökningens syfte var att kartlägga hur många procent av barnen i ett antal afrikanska länder som sov under impregnerade myggnät. Rwanda var det land som haft den mest positiva utveckling då man gått från 4 till 74 procent på cirka 10 år. Lägst utveckling hade Nigeria som gått från 1 till 17 procent under samma tidsperiod. Genomgående för alla undersökta länder var dock att de i de flesta fall gått från ett fåtal procent till att uppvisa siffror på nära eller mer än 50 procent. En utveckling som alltså inneburit att miljontals fler barn kan sova tryggt om nätterna utan att riskera att drabbas av malaria. Sammantaget kan alltså den positiva utvecklingen tillskrivas upptäckten av nya effektivare läkemedel som Artemisinin samt förebyggande åtgärder.

Dock är det fortfarande en lång väg att gå innan malaria, och det fortfarande stora antalet dödsfall sjukdomen orsakar, kan besegras. Det är fortfarande 3,3 miljarder människor i världen som riskerar att insjukna i malaria och prognosen för år 2015 är 214 miljoner nya fall och 472 000 dödsfall orsakade av malaria. 80 procent av det globala antalet dödsfall sker i 17 länder, där de allra flesta ligger i Afrika söder om Sahara, sjukdomen fortsätter alltså att skörda flest liv i länder som kämpar med andra svårigheter och med redan ansträngda ekonomier. Resurser och krafttag behövs därför för att vi tillsammans ska kunna utrota malaria och rädda ännu fler liv.

Källa, statistik: FN

Afropé har tidigare skrivit om ett nytt malariavaccin HÄR.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.