Tunisiens nationella dialogkvartett tilldelas Nobels Fredspris 2015

Idag tillkännagavs mottagarna av Nobels Fredspris 2015. ”The national dialog quartet” – Den nationella dialogkvartetten kommer att tilldelas priset. Kvartetten prisas för sitt arbete med att införa och säkerställa en stabil demokrati i det nordafrikanska landet Tunisien.

”–Kvartetten tog fram en alternativ, fredlig process i en tid då landet stod på randen till inbördeskrig. De var därför helt nödvändiga för upprättandet av en ny konstitution och en garant de fundamentala rättigheterna för Tunisiens folk, oberoende av kön religion eller politisk åskådning”, sade kommitténs ordförande Kaci Kullmann Five.

Skärmdump från tillkännagivandet av Nobels Fredspris 2015. Kaci Kullmann Five
Skärmdump från tillkännagivandet av Nobels Fredspris 2015. Kaci Kullmann Five

Mottagarna av priset är personer som ingår i följande organisationer: fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Dock är kommittén tydliga med att det är personerna, inte organisationerna som tilldelas priset.

Tunisien har sedan den arabiska våren som hade sitt startskott i Jasminrevolutionen i Tunisien 2010, setts som ett föregångsland bland de länder som skakades av omvälvningarna. Efter växande folkliga protester flydde Tunisiens diktator Zine al Abidine Ben Ali den 14 januari 2011, som hade styrt landet sedan 1987. Landet riskerade att bli ett stort blodbad, men kvartetten som nu belönas med fredspriset anses vara viktiga länkar till den positiva utvecklingen som landet fick. Bland annat för att de lyckades få diktatorn Zine al Abidine Ben Ali att lämna ifrån sig makten. Tre år efter Ben Alis fall fick landet en ny demokratisk konstitution.

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.