Invandrade svarta tjänar mer än infödda

Svarta invandrare i USA tjänar 30 procent mer än svarta som är födda i USA, enligt en ny undersökning. Varför?

Artikeln har inget med texten att göra
Artikeln har inget med texten att göra

Forskare på Nielsen (ett globalt analysföretag) har funnit att medianinkomsten för svarta invandrare i USA är 30 procent högre än för de svarta som är födda i USA.

Enligt studien kommer många afrikanska invandrare till USA främst för att studera, medan andra redan är universitetsutbildade med olika examina i bagaget.

Mångfalden bland svarta i USA fortsätter att öka, i samma takt som antalet gör det.

Enligt Nielsen har antalet svarta invandrare i USA ökat med mer än 200 procent sen 1980. I dag är antalet nästan 4 miljoner och de representerar en av elva svarta i USA. Hälften av de svarta invandrarna kommer från Karibien och allra flest kommer från Jamaica.

Enligt Andrew McCaskill, Nielsens ansvarige för global kommunikation, är många av de svarta invandrarna entreprenörer som har en stark förmåga att hålla pengarna inom sina egna grupper, genom att skapa jobb och en kultur som så att säga återvinner pengarna.

Svarta som är födda i USA har å andra sidan kämpat i generationer mot institutionaliserad rasism och detta har försatt dem i ett socioekonomiskt och psykologiskt underläge.

-Jag hoppas att de entreprenörinriktade invandrarna ska inspirera svarta födda i USA och få dem att inse vilken ekonomisk kraft de har och uppmuntra dem att använda den kraften som ett kollektiv, säger Andrew McCaskill.

Helena Svensson
Helena Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.