Moçambique deklareras minfritt

Efter två decennier deklareras Moçambique till ett minfritt land. Sedan 1993 har över 170 000 minor desarmerats.

Minröjande jätteråtta Foto: Gooutside
Minröjande jätteråtta Foto: Gooutside

Landminorna som funnits i Moçambique härstammar från frirörelsekriget år 1964-1975 och det 16-åriga inbördeskriget som avslutades 1992. Landminorna placerades bland annat ut vid broar, järnvägar, skolor och fabriker och var aktiva än idag. Det utgjorde en stor fara för lokalbefolkningen och de gjorde så att mycket av marken blev obrukbar i många områden. Översvämningar under åren har gjort det svårt att förutspå vilka områden som är riskfyllda eftersom vattnet har flyttat minorna.

En av många organisationer som arbetat med att få landet minfritt är Organisationen APOPO som har varit ansvariga för minröjning i bland annat Moambadistriktet i Moçambique men hjälp av jätteråttor. Metoden anses vara väldigt effekt och snabb och organisationen vill påpeka att inga råttor tas till skada eftersom råttorna inte väger tillräckligt mycket för att detonera en mina. Även flera svenska organisationer, såsom svenska postkodstiftelsen har bistått med stora summor för att hitta och oskadliggöra landminor.

Den 19 september 2015 anordnades en stor ceremoni i Maputo, Moçambique för att fira landets framgångar till att bli minfria och det anses vara ett stort genombrott för hela den afrikanska kontinenten. Nu eftersträvar man att Somaliland skall bli nästa minfria land. Det anses vara möjligt år 2017.

Det finns inga klara siffror på hur många som har blivit offer av landminor de senaste åren men enligt en rapport från organisationen Human Right Watch i mitten av 1900-talet är det över 15.000 döda eller skadade. Trots att landet nu deklarerar sig minfritt så finns det områden som inte genomsökts och hjälporganisationer vill påpeka att landet inte är fritt från minoffer och arbetet för bistånd till offren kommer att fortsätta.

Mireille Rosas
Mireille Rosas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.