Teknik med SMS hjälper föräldrar i Tanzania att registrera sina barns födslar

Tanzania har lanserat en rikstäckande enhet för att förenkla registrering av nyfödda barn från mobiltelefoner. Det nya systemet kommer att omfatta hela landet och är ännu ett exempel på hur många länder i Afrika, inte minst i östra delarna, utvecklar sina tekniska möjligheter som sätter länder i framkant när det gäller teknikens användningsområden för befolkningen.

Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.
Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.

Tanzanias regering har tillsammans med registreringsbyrån RITA, UNICEF och kommunikationsföretaget Tigo, tagit tillvara på tekniken i ett samarbete som drivs gemensamt av de tre instanserna.

Enligt RITAs tillförordnade chef Emmy Hudson har projektet redan lett till att många barnafödslar har registrerats, efter flera år av bristen på att få in nya registreringar. Landet har haft en av de lägsta antalet födelseregistreringar i östra och södra Afrika.

Tanzania har lanserat en rikstäckande enhet för att hjälpa föräldrar registrera sina barns födslar från mobiltelefonen så att regeringen bättre kan planera för hälsa, utbildning och andra offentliga tjänster. Cirka 80 procent av Tanzanias befolkning och mer än nio av tio barn under fem år, saknar födelseattester, enligt 2012 års folkräkning.

Det nya systemet som kommer omfatta hela landet, där befolkningen under de fem närmsta åren kommer att skicka SMSen via sina mobiler, till en central databas och ett födelseattest kommer att utfärdas gratis.

Regeringen räknar med att registrera en miljon barn under fem års ålder, innan slutet av 2015 och 90 procent av alla nyfödda inom de närmsta fem åren.

Innan det nya systemet kom igång har det för många människor i Tanzania varit en dyr, långsam och krånglig och besvärlig process att få ut ett födelseattest, samt att många saknat kunskap om fördelarna med att ha registrerat sina barns födslar.

Globalt har cirka 290 miljoner barn inte har en födelseattest, enligt Unicef.

Afropé har tidigare rapporterat om olika tekniska metoder som används för att underlätta:

Betala på nytt sätt i Afrika – med SMS, mobila plånböcker och förbetalda VISA-kort
Expansion av SMS-tjänst i kampen mot ebola
Mobil teknologi hjälper splittrade familjer att återförenas

Källa: Al Jazeera

Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.