Nytt senegalesiskt vin producerat i skuggan av Baobab

Vin är ingen produkt som förknippas med Västafrika, och inte heller produktionen av just vin. Det vin som säljs är vanligen importerat från de stora produktionsländerna så som Frankrike, eller i vissa fall Sydafrika. Detta kan nu komma att ändras i och med produktionen av Le Clos des Baobabs, franska för Baobabfältet.

Skaparna bakom vinmärket Le Clos des Baobabs är Philippe Franchios och Francois Normant, två fransmän med skilda bakgrunder, den förstnämnda inom försäkringsbranschen och den senare som dataingenjör. Duon sadlade om för tre år sedan och började uppfylla sin dröm då de tillsammans köpte 10 hektar mark i senegalesiska Nguekhokh, en timmes bilfärd sydost om huvudstaden Dakar.

Baobabträd - Foto: Fatou Touray, Afropé
Baobabträd – Foto: Fatou Touray, Afropé

I dagsläget är det endast en hektar mark som används för odling av vinddruvor, men odlingen kommer så småningom att utökas. Först måste man dock testa sig fram med olika sorter av druvor för att kunna hitta de optimala sorterna för det senegalesiska klimatet, och den något karga jordmånen i Sahelområdet. Hittills har man provat att importera fem olika vinstockar från Franrike, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache, Syrah och Sangiovese. Den förstnämnda är dock en sort som visat sig besvärlig i Senegal, och som man enligt Normant inte kommer satsa på i framtiden. Storskalig industriell produktion är dock inte något som duon har någon brådska att nå, utan projektet får lov att ta tid och man experimenterar sig framåt.

Till skillnad från i Frankrike där skörden sker en gång om året och på nästan ett exakt datum, innebär det senegalesiska klimatet med värme, kraftig regnperiod och torrsäsong att man kan skörda två gånger per år. För att klara av den torra vintern har duon investerat i ett komplext och kostsamt bevattningssystem som utgår från den 180 meter djupa brunnen.

Årets andra skörd har givit tillräckligt med druvor för att producera 500 flaskor vin, och man har valt att satsa på ett klassiskt rött vin samt ett rosévin. Flaskornas etiketter pryds av ett Baobabträd och förhoppningen är att denna symbol ska bli vinets varumärke. Anledningen till att Baobabträdet pryder både etiketten och ingår i vinets namn beror på att vingården förutom att bestå av vinstockar även huserar ett stort antal magnifika Baobabträd. I framtiden planeras dessutom en egen vinbar bland träden, där gäster ska kunna prova vinerna samtidigt som man överblickar själva odlingarna.

I dagsläget finns ingen information om att vinerna skulle gå att köpa i andra länder än Senegal, men vad skulle kunna vara ett bättre tillfälle än att kombinera en resa till Senegal med möjligheten att prova ett lokalproducerat vin?

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s