Kan man kalla det för ett afrikanskt mode?

Du har säkert inte missat att Africa Fashion Week Stockholm drog igång för två veckor sedan med dunder och brak. Jag fick chansen att ställa ut med mitt märke isabyfatima men också som besökare då jag själv var lika nyfiken som alla andra.

En av klänningarna från isabyfatima - Skärmavbild TV4
En av klänningarna från isabyfatima – Skärmavbild TV4

På hemmaplan och runtomkring är det lite frågor som dykt upp, till exempel vad AFWS betyder, vad är afrikanskt mode, med mera. Samma fråga fick jag av en person som intervjuade oss, ”- Kan man säga afrikanskt mode?” frågade hen mig, ”- Jag menar Afrika är ju stort. Känner du samma sak som att säga vi svarta till exempel?”, fortsatte hen med att fråga. Jag personligen tänkte snabbt, nej absolut inte, när jag fick frågan. Det är ju två helt olika saker, jag tyckte det lät lite konstigt i mina öron. Men när jag fått tänka på det lite så kan jag förstå var det kommer ifrån. Afrika består av så många olika traditioner och kulturer att det kanske blir lite för smalt att säga afrikanskt mode? Men jag tycker att vi har en hel del gemensamt när det gäller kläder i Afrika, så man borde kunna säga att Afrika har en gemensam estetisk stil och därmed kunna säga African fashion. Men jag kan ha fel eller så förstod jag kanske inte frågan rätt?

Hur förstår du frågan? Kan man säga afrikanskt mode och dra samma paralleller till att säga vi afrikaner eller vi svarta?

AFWS handlar om mer än bara kläder det handlar om att promota svarta kreatörer såväl som inspiratörer men det handlar väldigt mycket om möten, livshistorier att inspirera och lyfta varandra. Det var intressanta workshops och min favorit var artisten Mensahighlife och hans workshop. Även om jag hade för ont i fötterna för att dansa så satt jag och min syster Sara bänkade bredvid, nyfikna som två små barn och fascinerade av att alla rörelser hade en historia. Så även om man inte var med i dansen så kunde man få ta del av en musikresa från Ghana hela vägen till oss på Cyklopen i Stockholm.

Fatima Darboe var även på plats och pratade om hudblekningens farliga hälsorisker, varumärket Maréna Beauté fans även på plats för en visning om hur man använder deras produkter för bästa resultat. Märket, som fått mycket bra respons, avslöjade även en ny serie av nude läppstift i olika nyanser anpassat för just mörkhyade. Det väckte verkligen ett ha-begär och jag kunde höra tjejerna bakom säga, ”-Åh!”.

Grundaren Aysha Jones i en Isabyfatima-klänning - Skärmavbild TV4
Grundaren Aysha Jones i en Isabyfatima-klänning – Skärmavbild TV4

Den sista workshopen handlade om oss själva och våra egna erfarenheter. Ett perfekt avslut på tre intensiva dagar. Det blev en plattform där man kunde andas ut och ta del av hur mycket folk runtomkring oss gör för för att lyfta Afrika och det är intressant att se hur ett engagemang för samma sak kan ta så olika fina former.

Redan nu planeras det för fullt om hur nästa AFWS kommer bli, men man har nu döpt om eventet till Le Noir Creative Week Stockholm. Spännande!

Huvudfoto: Amun-Re – Fotograf

 

fatima

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.