Ta dig samman, sluta gnäll och skrapa den där ”flyktingkrisen” på ytan

Fler människor än någonsin är på flykt. Inbördeskrig i Somalia har pågått sedan 1991, i Kongo-Kinshasa sedan 1998 och i Sydsudan sedan 2013. Men trots att krigen och oroligheterna i Syrien, Afghanistan, Palestina, Irak och ovan nämnda länder har pågått i åratal och i många fall decennier så är det först nu när det påverkar västvärlden som man börjar sätta ord på situationen som en ”kris” eller ”flyktingkrisen i Europa” som har blivit ett välkänt uttryck i medierapporteringen.

Refugees Welcome
Refugees Welcome

Oerhört intressant uttryck för övrigt då det enligt min mening är just krigsländerna som är i kris och inte Europa. Människor som flyr i jakten på fred och en möjlighet att få leva utan att behöva frukta för sina egna och sina barns överlevnad. Det är det som är den verkliga krisen. Grottar man sedan in sig i bakgrunderna och orsakerna till konflikterna som pågår är det också många gånger västvärlden har ett finger (eller flera) med i leken.

Jag som många andra har under årens lopp följt nyheterna utan att ha en susning om hur jag ska kunna bidra med annat än att donera pengar till hjälporganisationer. Uppenbarligen är det många fler som känt på detta viset då det den senaste tiden har dykt upp en uppsjö av frivilligorganisationer runt om i hela Europa som helt på egen hand har skaffat sig en susning och marscherat man ur huse ut för att hjälpa. Inte bara med pengar utan även med sin tid och arbetskraft.

Och för dig som fortfarande har en tvekan kring den nöd som flyktingar runt om i världen befinner sig i så rekommenderar jag varmt att gå med i till exempel någon av Facebook-grupperna ”Refugees Welcome to …” (det finns en för var och en av våra tre största städer). Där kan man till exempel sätta upp sig på ett pass på Nils Ericsson-terminalen i Göteborg. Jag garanterar att du kommer få perspektiv på ordet ”flyktingkris” och lämnar även detta dig oberörd så är du nog tyvärr bortom all hjälp ändå och kan scrolla vidare i ditt flöde till andra artiklar som kanske handlar om uttråkade hemmafruar eller hur du kan dekorera om ditt vardagsrum. Ja men du vet sånt som inte belastar ditt samvete.

”Jamen herregud, ska vi bara ta emot vem som helst?”

” Tänk om de som kommer är mördare, IS-anhängare, brottslingar, våldtäktsmän”

”De kommer leva på bidrag”

”Sverige har redan tagit emot så många människor”

Så lyder en del av rösterna och i en önskevärld hade man med hög röst kunnat svara att alla de som kommer hit är goda, snälla, välutbildade, arbetsföra och redo att från första dagen i Sverige kavla upp ärmarna och bidra till landets ekonomiska och sociala utveckling. Hand i hand skulle alla skandera högt på felfri svenska: Tillsammans bygger vi Sverige!

Men…

Vi lever inte i en önskevärld. Hade vi gjort det så hade det från början inte existerat några flyktingkriser överhuvudtaget. Alla hade stannat hemma hos sig i de hus som hade stått kvar och gått till sina jobb som också dem hade funnits kvar. Så svaret på ovan frågeställningar är ja. Ja, de som kommer kan vara vem som helst eller ja, precis som alla andra?

De flesta kommer leva på bidrag tills de lärt sig språket och kommit in i samhället. Några kommer vara eller bli brottslingar och andra kanske aldrig kommer kunna jobba. Människorna som kommer är som du och jag och vem som helst. De är goda, dåliga och alla andra mänskliga egenskaper, tillsammans och ibland allt på samma gång.

Blöjor, papper och förfriskningar. Basala behov vi alla har - Foto: Afropé I Kiqi D Minteh
Blöjor, papper och förfriskningar. Basala behov vi alla har – Foto: Afropé I Kiqi D Minteh

Nu är situationen som den är och istället för att gnälla och oja sig över saker så är det läge att handla. Flyktingarna är här nu och kommer varje dag, de kommer att fortsätta komma den närmsta tiden. Vi behöver se till att de kommer in i samhället, lär sig språket och får möjlighet att jobba. Nästan uteslutande alla flyktingar jag stött på i arbetet med flyktingmottagandet på Nils Ericsson-Terminalen i Göteborg den senaste tiden har börjat sitt samtal med att försäkra att de inte flytt sina länder för pengar eller för att utnyttja samhället. De kunde helt enkelt inte stanna kvar. De hemskheter de berättar låter som fantasi. Unga pojkar som visar fasansfulla bilder på döda syskon och vänner.

Och det är nu det verkligen gäller hur framtiden ska se ut. Får alla dessa människor möjlighet att integreras på rätt sätt kommer de vara en oerhörd tillgång för sig själva och oss alla. Och integreras kan de inte göra själva, vi måste alla hjälpas åt. Jag tror att ”flyktingkriserna” – den syriska, den somaliska, den kongolesiska, den palestinska, den sydsudanseiska osv – allihop, om de hanteras på rätt sätt, har en oerhörd potential att i längden bidra med en förändring för världen och inte minst Sverige, som är mycket positiv ur ett socioekonomiskt perspektiv.

Så ta dig samman, sluta gnäll, leta upp en organisation, ta kontakt, kavla upp ärmarna och skrapa ”flyktingkriserna” på ytan. Du kommer inte ångra dig.

Sami Najami
Sami Najami

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.