Ebolautbrottet fortfarande ett hot, men under kontroll

Ebolautbrottet som drabbat delar av Västafrika har nu pågått i mer än ett och ett halvt år och ännu har inte smittspridningen kunnat stoppas helt. Situationen är högst känslig och det är för tidigt för experterna att komma med några garantier om en vunnen ebolakamp.

En avdelning vid ELWA 3, Läkare utan gränsers behandlingscenter i Monrovia, som öppnade den 16 september. Då låg man långt efter sjukdomen i landet. Nu har alltså den sista smittade personen i landet släppts ut från isolering. Foto: Caitlin Ryan/MSF
En avdelning vid ELWA 3, Läkare utan gränsers behandlingscenter i Monrovia, som öppnade den 16 september. Då låg man långt efter sjukdomen i landet. Nu har alltså den sista smittade personen i landet släppts ut från isolering.
Foto: Caitlin Ryan/MSF

Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat utbrottet som internationellt hot mot människors hälsa, och flertalet hjälporganisationer, däribland Läkare utan gränser, jobbar fortfarande hårt med att försöka mota tillbaka smittan och dess spridning.

Guinea, Sierra Leone och Liberia är de länder i Västafrika som drabbats hårdast av utbrottet. Utanför dessa länder har enstaka fall funnits i bland annat Senegal, Nigeria, Mali, USA och Storbritannien.

Utbrottet startade i sydöstra Guinea, nära gränsen till både Liberia och Sierra Leone. Detta orsakade en snabb spridning över landgränserna och tiden från första fallet till tiden då smittan konstaterades har varit avgörande för den stora spridningen. En spridning som saknar motstycke i modern tid.

I Sverige har hittills 23 fall av ebolafeber utretts sedan utbrottet startade och fram till oktober månad i år. Inget av dessa fall har visat sig bära på smitta. Tack var kapaciteten att snabbt diagnostisera, isolera och vårda patienter i Sverige så ser inte svensk sjukvård någon som helst anledning att känna oro om smittan skulle ta sig in i landet.

Ebolafebern sprider sig mellan människor via kontakt med blod, saliv och andra kroppsvätskor, samt via till exempel föremål eller mat som nyligen varit i kontakt med infekterade kroppsvätskor. Störst spridning har viruset haft när anhöriga vårdat sina familjemedlemmar.

Avsevärd minskning av sjukfall

Under första veckan i oktober fanns inga nya fall av ebolafeber rapporterade och det är första gången sedan utbrottets start som en hel vecka passerat utan nya fall. Under oktober månad har endast sex fall från Guinea rapporterats. Nu hoppas experterna att detta är en indikation på att smittan håller på att avta.

Sierra Leone har varit fritt från nya fall den senaste månaden och Liberia är för andra gången friskförklarat sedan 3 september, efter sitt återfall efter första friskförklaringen den 9 maj.

Hittills har 28 539 personer drabbats av utbrottet och 11 298 av dessa har dött.

WHO konstaterar att utbrottet fortfarande klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa då det fortfarande föreligger risk för ytterligare fall.

Mer om ebolautbrottet hos Afropé

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.