Senegals damlandslag i basket till OS 2016

Senegalesiska damlandslaget i basket har kvalat in till Olympiska spelen sommaren 2016 som går av stapeln i Rio de Janeiro, Brasilien. Vinsten på bortaplan mot värdlandet Kamerun i AfroBasket Women’s championship säkrade lagets plats i OS.

basketball-player-312240_640Damlandslagets kapten, Aya Traoré tog laget genom en snårig turnering, där man förlorade två matcher för att sedan i kvartsfinal slå till och vinna mot Mali. Vinsterna fortsatte sedan att komma, och i semifinalen vann laget mot Angola, för att slutligen i finalen totalt slå ut motståndet i värdlandet Kamerun med en överlägen vinst (81-66).

Vinsten i AfroBasket var dock inget nytt för Senegals damer, då man tidigare år vunnit flera gånger. Skillnaden denna gång var att resan till vinsten var lite skakigare. Traoré fick dessutom motta utmärkelsen MVP (Most Valuable Player, svensk översättning: Mest betydelsefulla spelare) i slutet av turneringen.

Laget som består av många rutinerade spelare, där 6 stycken spelat med landslaget i mer än 5 år har i och med vinsten prisats av Senegals president, Macky Sall, som dessutom lovat att bygga en basketarena som lever upp till FIBA’s standard, för att i framtiden kunna vara värdland för turneringar.

basketbollDet vinnande lagets bestod av spelarna: Oumou Khairy Thiam, Aya Traoré, Tening Sabelle Diata, Fatou Dieng, Mame Diodio Diouf, Ndeye Sène, Astou Traoré, Maimouna Diarra, Mame Marie Sy Diop, Oumou Kalsoum Touré, Ramata Daou och Bineta Diouf.

Historiskt var Senegal det första land från Afrika söder om Sahara att ta sig till OS i basket, då herrlandslaget 1968 kvalade in och deltog i OS i Mexico. Dock slutade Senegal då näst sist.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.